UN za jačanje uloge žena u mirovnim procesima

Vijeće sigurnosti UN-a obilježilo je desetu godišnjicu donošenja rezolucije o ulozi žena u miru i sigurnosti, pozivom na puno i učinkovito sudjelovanje žena u svim fazama mirovnih procesa, te za okončanje zlostavljanja žena i djevojaka u oružanom sukobu.

Usvojena 31. listopada 2000., rezolucija 1325 bila je vrhunac godina zajedničkih napora civilnog društva i ženskih organizacija, da se privuče pozornost i zatraže mjere za zaokret od nečovječnog postupanja prema ženama i djevojkama, poricanja njihovih ljudskih prava i njihove isključenosti iz donošenja odluka u situacijama oružanih sukoba, ističe press služba UN.

U predsjedničkoj izjavi prihvaćenoj na sastanku, Vijeće sigurnosti je "s ozbiljnom zabrinutošću" utvrdilo da je sudjelovanje žena u svim fazama mirovnih procesa i u provedbi mirovnih sporazuma i dalje premalo, unatoč njihovoj važnoj ulozi u prevenciji i rješavanju sukoba te u obnovi njihovih društava.

Vijeće prepoznaje potrebu da olakša puno i učinkovito sudjelovanje žena u tim područjima - kaže se u izjavi, te dodaje da je sudjelovanje žena važno za održivost mirovnih procesa.

Vijeće je također ponovilo zahtjev da sve strane u oružanom sukobu odmah i potpuno prekinu sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama, uključujući djela seksualnog nasilja.

Rezolucija 1325 nikada neće biti provedena uspješno sve dok ne prestane seksualno nasilje u sukobu. Moramo tražiti da ponesu račune oni koji su odgovorni, bilo da su zločini počinjeni od strane državnih ili nedržavnih strana - rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je trenutno u posjetu jugoistočnoj Aziji, u video poruci na sastanku Vijeća.

U svom najnovijem izvješću o ženama i miru i sigurnosti, Ban je ocijenio da su uvjeti s kojima se žene i djevojke suočavaju u situacijama oružanog sukoba i dalje "odvratni", te da nedostaju učinkovite metode za praćenje tog problema.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox