UNICEF podržava rad Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije s više od 360.000 kn

U kriznim situacijama djeca s teškoćama u razvoju trebaju, više no ikada, pomoć i podršku. Zbog prekinutih ili nedostupnih usluga dobrobit djece s teškoćama u velikom je riziku. Potresi koji su krajem prosinca 2020. pogodili središnju Hrvatsku oštetili su ne samo prostore Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, jedine udruge na području Sisačko-moslavačke županije koja pruža podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, nego su i dodatno financijski ugrozili nevladinu organizaciju i doveli u pitanje pružanje prijeko potrebnih usluga. Prepoznavši iznimnu važnost rada ove udruge, UNICEF će podržati nastavak i jačanje njihovog terapijskog rada s ukupno 367.368 kuna, u sljedećoj godini, do veljače 2022. godine.


Doniranim sredstvima UNICEF će podržati zadržavanje radnih mjesta stručnog tima zaposlenog u udruzi te održavanje radne terapije i terapije senzorne integracije. U sljedećih 12 mjeseci UNICEF će financirati i rad novog fizioterapeuta, čime se uspostavlja nova terapijska usluga u sklopu rane intervencije za djecu do osam godina.

Potresi su Udruzi nanijeli znatna materijalna oštećenja, pa je trenutačno Mala kuća u Petrinji jedini prostor za pružanje psihosocijalne podrške. Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina Castillo posjetila je Malu kuću i razgovarala sa stručnjacima Udruge o važnosti podrške djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, posebno u kriznim vremenima.

Pravovremena i redovita stručna podrška iznimno je važna za djecu s teškoćama i njihove obitelji. Nažalost, nedavni potresi su ugrozili usluge koje djeci i njihovim obiteljima pomažu u prevladavanju traume i otkrivanju i jačanju sposobnosti koje će izravno utjecati na dječju budućnost. Podržavajući rad jedine udruge u Sisačko-moslavačkoj županiji, UNICEF će osigurati da neka od najugroženije djece dobiju potrebnu podršku, bez obzira na okolnosti. Zahvaljujem UNICEF-ovim donatorima koji su omogućili ovu podršku, rekla je Regina Castillo, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj.

Rad Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

U trima grupama radne terapije sudjeluje trenutno 50 djece s teškoćama u razvoju, njih 40 dolaze i u privremeno izmješteni prostor za terapiju senzorne integracije koji je zbog crvene oznake Sobe čuda u Sisku također smješten u Maloj kući u Petrinji. Zahvaljujući financijskoj podršci UNICEF-a, tim je osnažen stručnom fizioterapeutkinjom pa u kabinet fizioterapije u Maloj kući u Petrinji već sada dolazi dvadesetak djece s teškoćama u razvoju. Na tjednoj bazi, kroz cjelodnevni rad, u Maloj kući u Petrinji pruža se 106 termina podrške koju već sada, nakon svega dva tjedna uspostave rada, koristi 57 članova Udruge, njih 41 u dobi do 8 godina, što dodatno govori o važnosti uspostave i održanju usluga rane intervencije.

Korisnici usluga Udruge su djeca i mladi iz svih područja Sisačko-moslavačke županije. Najveći broj ih je iz Siska i Petrinje, a na tjednoj bazi u Malu kuću u Petrinji dolaze i djeca iz Hrvatske Kostajnice, Popovače, Sunje, Martinske Vesi, Gline i Novske. Njih 11 trenutno koristi sva tri oblika podrške (radna terapija, terapija senzorne integracije i fizioterapija) dok ih 26 koristi dva do tri oblika ponuđene podrške.

Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je rekla: Udruga, osim psihosocijalne podrške usmjerene djeci i mladima s teškoćama u razvoju, pruža uslugu osobne asistencije za 11 osoba s invaliditetom. Roditeljima djece s teškoćama u razvoju te članovima udruge dostupna je pomoć psihologa te individualne i grupne psihoterapeutske podrške za cijelo vrijeme krize. U suradnji s prijateljskim udrugama diljem Hrvatske, gdje su privremeno izmješteni članovi udruge, osigurana je sustavna terapijska podrška u mjestu privremenog boravišta, a u suradnji s UNICEF-om djeci i roditeljima s potresom pogođenog područja bit će prioritetno pružena i besplatna potrebna procjena koju Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu.

UNICEF nastavlja prilagođavati svoj odgovor na krizu, imajući u vidu specifične dugoročne potrebe djece i obitelji s djecom te podržava napore Vlade RH i lokalnih vlasti u osiguravanju odgovarajuće zaštite djece, kvalitetnog obrazovanja i pristupa zdravstvenim i drugim uslugama na područjima pogođenima potresom.

Donacije djeci i obiteljima na potresima razorenim područjima pomažu osigurati:

  • higijenske potrepštine i zaštitnu opremu
  • psihosocijalnu pomoć za djecu i roditelje 
  • podršku vrtićima i školama 
  • podršku zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Donirati se može na web stranici www.unicef.hr

i na UNICEF-ov broj računa: HR1723600001501092524, poziv na broj 2068-98. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox