Uprava Večernjaka proziva Lesara i Stazića za neprincipijelan pritisak na inspekciju rada

Uprava "Večernjeg lista" ocijenila je da su današnji istupi saborskih zastupnika Dragutina Lesara i Nenada Stazića o štrajku u tom dnevniku neodgovorni te da se temelje na netočnim i neprovjerenim informacijama.

 

Stazić i Lesar zatražili su u Saboru da zbog stanja u "Večernjaku" u parlament dođu ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač te glavni državni inspektor Kruno Kovačević jer smatraju da inspekcija rada ne štiti prava zaposlenika lista. Stazić je ocijenio da je stanje u tom dnevniku, gdje većina zaposlenika štrajka od 23. ožujka jer je njegova uprava jednostrano izmijenila kolektivni ugovor i smanjila im prava, primjer obespravljenosti radnika budući da je njihove poslove poslodavac povjerio honorarnim suradnicima koji nemaju pravo na štrajk.

Da su saborski zastupnici makar pratili medijske objave posljednjih dana na temu štrajka dijela naših zaposlenika, znali bi da je inspekcija rada došla u 'Večernji list' i da u njemu obavlja nadzor. Znali bi također da uprava nije ukinula kolektivni ugovor, već je uoči isteka starog ugovora tražila da se zbog promijenjenih gospodarskih okolnosti i otežanog poslovanja korigiraju neka materijalna prava, inače među najvišima u zemlji, i potpiše novi kolektivni ugovor koji će i dalje zaposlenima jamčiti prava veća od onih koja propisuje Zakon o radu - kaže se u priopćenju uprave "Večernjeg lista" koja istupe saborskih zastupnika shvaća kao "neprincipijelan pritisak na inspekciju rada".

Sve je po zakonu

Tvrde da ni na koji način nisu sprječavali štrajk ni na bilo koji drugi način kršili odredbe Zakona o radu. Kažu da list neometano izlazi i u vrijeme štrajka jer većina "Večernjakovaca" nije u štrajku.
Napominju da po hrvatskim zakonima profesionalni novinari nisu samo oni koji su stalno zaposleni u nekoj od medijskih kuća. Pritom navode da je po Zakonu o medijima novinar fizička osoba zaposlena kod nakladnika na temelju ugovora o radu ili obavlja novinarsku djelatnost kao samostalno zanimanje, bez zasnivanja radnog odnosa.

Budući da je riječ o samostalnom obavljanju profesionalne djelatnosti, takvi su novinari upisani u Registar poreznih obveznika (RPO) u potpunosti u skladu sa zakonom, kažu u upravi "Večernjaka" u kojoj vjeruju da će inspekcijski nadzor, kao i prijašnjih godina, "ponovno utvrditi da u 'Večernjaku' nema nikakvog 'nelegalnog' poslovanja".

Možda je upravo problem u tome - zakon je loš i njega treba mijenjati pa onda možda do ovakvih i sličnih problema neće dolaziti. (Hina/MJ)

 

Foto: Foto:  Antonio Bronic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox