Uprava zabranila štrajkašima "Glasa Istre" ulaz u redakciju

Uprava "Glasa Istre" zabranila je jutros radnicima te tvrtke, koji od jučer štrajkaju, da uđu u redakcijske prostore u Puli, a to je dopušteno samo radnicima pod radnom obvezom i glavnoj sindikalnoj povjerenici Maši Jerin, dok se ostali novinari, fotoreporteri, tehničari i drugi zaposlenici nalaze pred zgradom.

Radnici "Glasa Istre" na pulskoj Rivi, pred zgradom u kojoj se nalazi redakcija te na gradskoj tržnici, građanima dijele besplatan primjerak svojih novina "Glas Štrajka", koji je tiskan u pet tisuća primjeraka.

Glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin u izjavila medijima, na pulskoj Rivi, rekla je kako su radnicima u štrajku od jutros stavljene izvan uporabe kartice za ulaz u tvrtku, a jučer je član uprave "Glas Istre novine" d.o.o. Dražen Žmak popisivao zaposlenike koji štrajkaju.

U redakciji smo jučer uočili šest ljudi koji nisu iz 'Glasa Istre'. Oni su na dva tjedna angažirani da rade za vrijeme štrajka, a djeluju u uredu glavnog urednika Ranka Borovečkog - istaknula je Jerin. Dodala je kako od jučer nedostaju dva računala iz tehničke službe, ključna za uređivanje novina, koji se, po informacijama sindikata, nalaze u uredu glavnog urednika. O nestanku računala sindikat je izvijestio policiju.

Sindikalna povjerenica Jerin je ustvrdila kako je uprava Novog lista "upravi 'Glasa Istre' omogućila preuzimanje nekih stranica pa i rubrika, koje prije nisu bile obuhvaćene međuredakcijskom razmjenom". Po njezinim riječima novine od jučer radi član uprave Albert Faggian koji je, kako je rekla - tvrtku kupio za kunu, zajedno sa starom upravom koja i dan danas sjedi u novoj upravi i koja je upropastila 'Glas Istre' sa 100 milijuna kuna duga.

Sindikalna povjerenica Jerin je navela i kako je "95 posto redakcije u štrajku". Zapitala se - koji čitatelji žele kupovati novine koje se stvaraju na takav način, te ocijenila kako je Uprava svojim postupkom - pokazala da uopće ne poštuje zakon o radu, kolektivni ugovor i nas radnike.

Radnici "Glasa Istre" jučer su stupili u štrajk koji će trajati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, odnosno do odluke štrajkaškog odbora o prestanku štrajka. Posljedica je to višemjesečnih neuspjelih pregovora sindikata s poslodavcem, koji želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti već prepolovljene plaće i otpustiti 30-ak radnika, odnosno četvrtinu zaposlenika.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox