USKOK istražuje Euroherc i Jadransko osiguranje zbog porezne prijevare od milijardu kuna?

USKOK-ovi istražitelji ušli su u Hrvatski ured za osiguranje i Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog istrage o Eurohercu i Jadranskom osiguranju, osiguravateljskim kućama koncerna Agram zbog sumnji u porezne prijave i utaju poreza.

Ako se sumnje istražitelja pokažu ispravnima, ovo bi mogla biti najveća porezna afera u Hrvatskoj teška i do milijardu kuna.

Predistražne radnje obuhvaćaju period od 1993. godine do danas, a navodno je riječ o tri modela prijevare, piše Večernji list. Prvi se odnosi na nelegalne bonuse od 50 posto, drugi na automobilske police bez pokrića, odnosno police se nisu prikazivale već se novac zadržavao u crnom fondu. Navodno su se iz tog fonda isplaćivale plaće menadžera u gotovini.

List piše kako su takve popuste odobravale i druge osiguravateljske kuće, ali u manjoj mjeri. Treći model prijevara odnosi se na malverzacije s pričuvom za isplatu šteta sa smrtnim posljedicama i velikim invaliditetom, odnosno onih prosječnog iznosa od milijun kuna.

Izvori Večernjeg lista krivnju za manipulaciju s pričuvom snosi Direkcija za nadzor društva za osiguranje, ali i nova uprava Hanfe koja je obustavila neke istražne radnje pokrenute u vrijeme Ante Samodola. (jk)

 

 

 

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox