USKOK istražuje papire Croatia osiguranja?

USKOK istražuje zapisnike i ostale materijale sa sjednica Uprave Croatia osiguranja iz 2006. i 2007. godine, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.

Na što je USKOK fokusiran, ne zna se, ali upućeni izvori bliski vodstvu CO napominju da bi USKOK i DORH mogli biti zainteresirani za financijska izvješća CO – a iz mandata Hrvoja Vojkovića.

CO je  tada bio izdašan donator i sponzor, no Vojković  takve odluke zasigurno nije donosio samostalno.

Sporne donacije

Dragutina Lesara zanimalo je koliko su tvrke u većinskom vlasništvu države u 2009. dale za donacije i sponzorstva, na što mu je Jadranka Kosor u ožujku prošle godine odgovorila da su 52 tvrtke iz portfelja države u 2009. za sponzorstva i donacije dale gotovo 92 milijuna kuna, a CO je u tu svrhu potrošila 46 milijuna kuna.

U svom prvom javnom istupu današnji predsjednik Uprave CO-a Zdravko Zrinušić je u svibnju 2010. za Poslovni dnevnik kazao: U tri je godine na donacije potrošeno 246,5 mlijuna kuna, od čega lani 81 milijun. Zbog neizvršenja dospjelih obaveza iz prije potpisanih ugovora ti troškovi u 2010. terete društvo s više od 90 milijuna kuna.

Krediti za klijente

Croatia je davala kredite prema uhodanom pravilu da klijentima, nađu li se u financijskoj stisci, CO na jednu kunu uplaćene premije kratkoročnim kreditima može dati tri kune. U spomenutom razdoblju odobravani su krediti koji nisu zadovoljavali taj osnovni kriterij, a korisnici su, navodno, od reda pripadali stranačkom miljeu HDZ-a. (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 5. prosinca 2011.

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox