Uskoro mjerenje brzine interneta putem HAKOMetra

Proteklih godina u Hrvatskoj intenzivno raste broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu. Kako bi utvrdili kvalitetu usluge i veze koju ugovaraju s pružateljima, korisnici se već duže vrijeme služe različitim besplatnim i komercijalnim alatima dostupnim putem interneta. S obzirom na često upitnu kvalitetu takvih rješenja te nemogućnost korištenja rezultata njihovih nalaza kao dokaz u eventualnim prigovorima pružateljima usluga, HAKOM će uskoro u rad pustiti HAKOMetar, certificirani softverski alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu.

Mjerenja ovim certificiranim alatom će tako krajnjim korisnicima moći poslužiti kao dokaz u postupku rješavanja prigovora na pruženu brzinu širokopojasnog pristupa internetu. Sve što treba napraviti jest pokrenuti alat na računalu sedam puta u roku od deset dana (a najviše jednom dnevno) u razdoblju od 19 do 23 sata.
 
Naime, HAKOM je operatorima javnih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama, kroz Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, propisao da brzine širokopojasnog pristupa internetu moraju ugovarati i oglašavati navodeći i minimalnu brzinu pristupa u odnosu na maksimalnu (oglašavanu) brzinu. Tako za pakete do 10Mbit/s brzina u satima najvećeg (najgušćeg) internetskog prometa (od 19 do 23 sati) ne smije pasti ispod 50 posto maksimalne (oglašavane) brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa. Za pakete iznad 10Mbit/s vrijednost ne smije biti niža od 70 posto ugovorene brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa.

Kako radi HAKOMetar?

 
Preduvjet kojeg treba osigurati za mjerenje jest da se računalo s kojeg će se provoditi ispitivanje izravno poveže s modemom operatora žičnom vezom te da se isključe svi ostali uređaji koje korisnik potencijalno ima u lokalnoj mreži. Na računalu je ujedno neophodno isključiti bežične i VPN veze te sve korisničke aplikacije osim aplikacije HAKOMetar. Pridržavanje ove procedure je svakako u interesu korisnika, budući da prisutnost drugih uređaja u lokalnoj mreži ili drugih korisničkih aplikacija na računalu utječe na rezultate mjerenja te ih može učiniti nevažećim.
 
Aplikacija će prvo prikupiti podatke pretplatniku-korisniku usluge, o računalu s kojeg se provode mjerenja i okruženju u kojem se računalo nalazi u vrijeme provođenja mjerenja. Zatim će se obaviti mjerenja dostupnosti i dohvatljivosti podataka na referentnom poslužitelju (maksimalna brzina od korisnika do referentne točke smještene u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži - CARNet-u) te sadržaja na internetu (uspostavljanje velikog broja usporednih veza i preuzimanje veće količine sadržaja koristeći protokole prijenosne razine TCP (HTTP i/ili FTP) i UDP (internetske radio postaje, audio/video prijenos) prema unaprijed određenim ili nasumično odabranim adresama).

U oba će se slučaja računati ostvarena brzina prijenosa podataka, pri čemu prvo mjerenje služi isključivo kao referenca u provjeri rezultata (s obzirom na mogućnost operatora da utječu na rezultate osiguravanjem brže veze i kvalitetnijeg odziva prema CARNet mreži), a drugo mjerenje predstavlja mjerodavnu procjenu ostvarene brzine i kvalitete usluge. Rad same aplikacije, kao i točnu specifikaciju podataka koje prikuplja, će se uskoro detaljnije objasniti u tehničkom rješenju, a koje će se uskoro objaviti na HAKOM-ovim internetskim stranicama.

HAKOMetar je izrađen u suradnji s CARNet-om, a aplikacija će se od 5. studenog moći besplatno preuzeti s HAKOM-ovih internetskih stranica na adresi www.hakom.hr. (ps/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox