Usporen pad industrijske proizvodnje u eurozoni i EU

Foto: Shutterstock

Pad desezonirane industrijske proizvodnje u eurozoni i EU usporio je u studenom, pokazali su u objavljeni podaci europskog statističkog ureda. 

Proizvodnja se u studenom smanjila za 0,3 posto i u eurozoni i EU u odnosu na prethodni mjesec kada se smanjila za jedan odnosno 0,8 posto, izvijestio je Eurostat. U usporedbi sa istim mjesecom 2011. industrijska proizvodnja je u studenom bila manja 3,7 a u 27-članoj Uniji 3,3 posto.

Među zemljama članicama za koje su podaci dostupni, industrijska proizvodnja na mjesečnoj je razini smanjena u 14 zemalja a porasla je u njih sedam. Najveći pad zabilježen je u Sloveniji, za 4,0 posto, u Portugalu, za 3,4 posto, i u Španjolskoj, za 2,5 posto. Najizrazitiji rast zabilježen je pak u Estoniji, od 4,7 posto, te Latviji i Nizozemskoj, od 1,0 posto.

Na godišnjoj razini, među članicama EU-a čijim podacima Eurostat raspolaže, industrijska proizvodnja pala je u 16 zemalja a uvećana je u njih pet. Najizrazitije smanjenje proizvodnje zabilježeno je u Italiji, od 7,6 posto, Španjolskoj, od 7,2 posto, i u Irskoj, za 6,6 posto.

Najizrazitiji rast proizvodnje bilježile su Litva, od 8,9 posto, Estonija, od 6,5 posto i Malta, od 6,1 posto, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox