Usporio gospodarski rast Katara

Foto: Shutterstock

Gospodarski rast Katara usporio je u trećem tromjesečju ove godine, ali je dobio potporu od snažnog širenja sektora koji nisu vezani za naftu. 

Katarski bruto domaći proizvod (BDP) je od srpnja do rujna realno porastao za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a za 1,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su podaci koje je u nedjelju objavio statistički ured. To predstavlja usporavanje rasta u odnosu na drugo tromjesečje, kada je BDP realno porastao za 5 posto na godišnjoj razini, kao i u odnosu na prvo tromjesečje, kada je rast iznosio 6,9 posto.

Razdoblje velikih ulaganja u katarske naftne i plinske resurse završilo je prošle godine, što znači da energetska industrija, koja čini gotovo polovicu gospodarstva, sada puno manje pridonosi rastu. Rudarski i eksploatacijski sektor, koji uključuje naftu i plin, smanjio se u trećem tromjesečju za 0,8 posto na godišnjoj razini, ali je porastao za blagih 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Ostali dijelovi gospodarstva zabilježili su rast, pa je tako aktivnost proizvodnog sektora porasla za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, građevinskog sektora za 9,4 posto, a financijskog za 4,7 posto.

Katar planira idućih godina uložiti desetke milijardi dolara u infrastrukturne projekte radi održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. Vlasti procjenjuju da će u idućoj godini katarski BDP realno porasti za 4,8 posto, što bi predstavljalo usporavanje aktivnosti, s obzirom da se u ovoj godini očekuje rast od 6,3 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox