Uveo bi crkvenu listu srama, po uzoru na Poreznu?

Krapinski župnik Tomica Šestak podijelio je na nedjeljnoj misi župne listiće kojima je neugodno iznenadio vjernike. Na listiću stoji da radnici Krakom gradnje ovih dana izvode radove na rekonstrukciji krapinske Vjeronaučne dvorane, i da su vremena takva da ni od koga sa strane ne mogu očekivati neku značajniju pomoć. Župnik stoga poziva vjernike da vlastitim snagama i novcem rade za sretniju budućnost.

Ne volim kukati i tražiti od vas vjernika financijsku pomoć, već svakom stavljam na vjerničku savjest i podsjećam da smo kao članovi Crkve dužni po petoj crkvenoj zapovijedi davati svoj doprinos. Ne čekajte Božić i božićne blagdane, nego što prije podmirite svoje obaveze, prema svojim mogućnostima, piše župnik i nastavlja:

– Republika Hrvatska - Porezna uprava prije nekoliko tjedana objavila je listu svih pravnih i fizičkih osoba koji su dužni državi na temelju neplaćanja poreza. Ponukan ovom listom, mislim da bi i mi od sada mogli napraviti našu listu onih koji do sada nimalo nisu doprinosili crkvenim potrebama. Ups! Jasno, to se neće dogoditi, ali je zgodno ipak spomenuti i nekima probuditi savjest – kaže župnik i dodaje kako krapinska župa trenutačno broji 2685 obitelji koje redovito primaju blagoslov i traže usluge crkve, a po evidenciji koja se vodi postoji čak 485 obitelji koje u zadnjih sedam godina preko Obiteljske knjižice nisu dale ni lipe za potrebe Crkve (tu se ne ubraja novac koje su obitelji dale prilikom blagoslova za Božić).

Vjernici su se požalili kako bi u ova krizna vremena i Crkva trebala imati malo više osjećaja te se pitaju je li bilo potrebno krenuti u radove, ako novac nije osiguran, piše Večernji list.

Župnik Šestak kratko je komentirao da se nezadovoljnici obrate njemu osobno ili Pastoralnom vijeću jer se takve stvari ne rješavaju putem novina. (ps)

 

 

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox