Uz blagoslov SAD-a talibani otvaraju ured u Kataru

Sjedinjene Američke Države navodno su odobrile plan koji bi afganistanskim talibanima omogućio da otvore politički ured u Kataru, što bi pridonijelo stvaranju uvjeta za početak službenih mirovnih pregovora, piše The Times.

Times navodi kako su dužnosnici u Washingtonu pristali da se taj ured otvori do kraja 2011. Međutim, talibane i dalje brine da bi njihovi predstavnici u uredu u toj zaljevskoj državi mogli biti uhićeni. Zapadni diplomatski izvor rekao je listu da ured "neće biti veleposlanstvo ili konzulat, već rezidencija gdje bi se njih moglo tretirati kao političku stranku".

Jedan afganistanski dužnosnik kazao je za Times da je vlada u Kabulu podijeljena oko tog pitanja. Protivnici tvrde da bi se time dao legitimitet jednom omraženom terorističkom entitetu, dok pristaše kažu da bi se tako uskratio monopol Pakistana na talibane, citiran je taj dužnosnik.

Postoje dva paralelna svijeta, svijet Kabula i Washingtona i svijet talibana i njihovih pakistanskih pokrovitelja, rekao je dužnosnik za Times. Posljednjih misli na predstojeću pobjedu nad rascjepkanim Kabulom i iscrpljenom međunarodnom zajednicom, dok prvi zamišlja pronalaženje kompromisnog rješenja s talibanima, te uvjeravanje Pakistana i Irana da prekinu svoje strateške ratove sa Zapadom s nekom lijepom izjavom na međunarodnim konferencijama, istaknuo je afganistanski dužnosnik. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox