Uz štedne žarulje BiH bi mogla uštedjeti više od 50 milijuna eura

Foto: Shutterstock

Klasične žarulje, koje su sa zadnjim danima 2012. godine izbačene iz uporabe u zemljama članicama Europske unije, još uvijek se masovno koriste u Bosni i Hercegovini koja tako gubi ogromne količine električne energije, a racionalnijom potrošnjom samo na tom planu godišnje bi mogla uštedjeti više od 50 milijuna eura, prenose banjalučke "Nezavisne novine". 

Prema podacima Državne regulatorne agencije za električnu energiju BiH, samo kućanstva u toj zemlji godišnje potroše nešto više od 4,5 milijardi kWh električne energije, a četvrtina te količine odnosi se na rasvjetu.

Na javnu rasvjetu potroši se dodatnih 167 milijuna kWh električne energije pa se uz sadašnje cijene električne energije u toj zemlji došlo do izračuna kako se za rasvjetu u BiH godišnje izdvoji 130 milijuna i 300 tisuća konvertibilnih maraka (66,6 milijuna eura). Štedne žarulje jamče uštedu potrošnje električne energije od 80 posto pa tako i najmanje 50 milijuna eura manjih troškova za struju.

Uz slične kalkulacije EU je procijenila kako će prelaskom na štedne žarulje godišnje uštedjeti onoliko električne energije koliko je potroši, primjerice, cijela Rumunjska.

Osim što nema nikakvu strategiju energetske efikasnosti, BiH je jedina zemlja u regiji koja nema ni agenciju zaduženu za to područje. Stručnjaci upozoravaju kako je i cijeli sustav prijenosa električne energije u BiH zastario i neefikasan. Godišnje su tako na prijenosnoj mreži zabilježeni gubici od oko 1200 kWh. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox