"Vadite ruke iz naših džepova"

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo: "Vaša pohlepa, naša kriza, no pasaran" i "Vadite ruke iz naših džepova", "Tko nema izlaza, izlazi na ulice", neki su od transparenata koje je nosilo dvjestotinjak sindikalaca prosvjedujući na taj način protiv mjera štednje zbog kojih se borba protiv krize prelama ponajviše na leđima radnika.

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) poručili su Vladi da rigidna štednja neće izvući zemlju iz krize niti smanjiti nezaposlenost.

Obećavali su nam nova radna mjesta, investiranje u realni sektor i proizvodnju, a dobivamo poskupljenje naftnih derivata i komunalija i veći PDV, istaknuo je predsjednik SSSH Mladen Novosel. Zatražio je da se hrvatska Vlada ugleda na vlade Njemačke i Poljske koje su, umjesto oštrih rezova, investirale u proizvodnju, pa njihovi građani danas ne osjećaju krizu.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever podsjetio je da trenutno više od 342 tisuće nezaposlenih čeka na posao, te ocijenio da im ga Vladine mjere neće dati već će im se umjesto toga na burzi rada pridružiti nove tisuće ljudi. Tražimo hitnu izmjenu zakona da se hrvatskim građanima omogući dolazak na Markov trg jer hrvatske vlasti nemaju pravo na svoj mir dok istovremeno građanima stvaraju nemir, rekao je Sever.

Sindikati su također poručili "odlučno ne" zahtjevima za fleksibilizacijom Zakona o radu i tržišta rada te najavili da će ih na idućim prosvjedima, ako Vlada ne promijeni politiku, biti sve više. (Hina/jk)

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox