Vandoren: Koristi od jedinstvenog tržišta veće su od rizika

Tržište Europske unije (EU) pruža izvanredne prilike Hrvatskoj, ali njih će moći zgrabiti oni koji se već sada pripremaju za budućnost, istaknuo je šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren na međunarodnoj konferenciji "Obrtništvo u EU" u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Koristi od jedinstvenog tržišta, koje broji gotovo 500 milijuna potrošača, veće su od rizika koje ono nosi, kazao je napominjući kako država mora nastaviti s nužnim reformama i osigurati stabilan zakonski okvir. Država može osigurati tek opći okvir za privlačenje novih ulaganja, a poduzetnici i pojedinci trebali bi istražiti svoje opcije, analizirati tržišta te definirati tržišne niše u kojima imaju komparativne prednosti, istaknuo je. Vandoren je kazao i kako je tržište EU vrlo konkurentno i stoga se hrvatski obrtnici trebaju pripremiti na način da pronađu tržišne niše i svoje šanse za prodor na to tržište. Smatra i kako hrvatsko gospodarstvo treba strana ulaganja budući da ona znače stvaranje novih radnih mjesta i jedino se na taj način može ostvariti održivi gospodarski rast.

Hrvatskim građanima i tvrtkama poželio je sve najbolje u "ovoj završnoj dionici njihova puta prema članstvu u EU" napominjući kako su dobrodošli. Predsjednik HOK-e Dragutin Ranogajec je istaknuo kako je u ovom trenutku hrvatsko obrtništvo na pola puta što se tiče spremnosti za ulazak u EU. Ističe kako se još može puno učiniti kako bi se obrtnici pripremili za ulazak na jedinstveno europsko tržište te u njemu pronađu svoj dio kolača. Ranogajec je podsjetio kako će ulaskom u EU Hrvatskoj na raspolaganju biti sredstva iz strukturnih fondova te kako je nužno raditi na pripremi da se ta sredstva što bolje iskoriste.

EU - za neke šansa, a za druge problem zbog konkurencije

Najavio je i novi projekt, koji je odobren, vrijedan 4 milijuna kuna u okviru programa IPA. Riječ je o projektu prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije u kojem će hrvatski i slovenski obrtnici razmjenjivati poslovna iskustva i tehnologiju u području obnovljivih izvora energije. O iskustvima slovenskih obrtnika na konferenciji je govorio predsjednik Obrtničko-poduzetničke komore (Obrtno-podjetniške zbornice) Slovenije Štefan Pavlinjek. Istaknuo je kako je zadatak obrtničke komore da svoje članove pripremi za poslovanje na tom uistinu velikom tržištu koje je za neke šansa, a za druge problem zbog konkurencije. Kao neke od prednosti članstva u EU izdvojio je mogućnost korištenja strukturnih fondova, jeftiniji i brži pristup novim tehnologijama i znanjima, carinskih i ostalih troškova na granicama više neće biti, što znači lakšu trgovinu i tranzit, ulazak u EU donosi više platne discipline i poslovne etike itd. (Hina/mš)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox