Vatikan i Crna Gora potpisale povijesni konkordat

Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone i crnogorski premijer Igor Lukšić potpisali su u petak u Vatikanu temeljni ugovor kojim se reguliraju odnosi Svete Stolice i Crne Gore, što je prvi takav ugovor koji je Vatikan sklopio s nekom državom čiji su stanovnici većinom pravoslavci, javljaju agencije.

 

Potpisani konkordat Katoličkoj crkvi u Crnoj Gori i njezinim institucijama daje pravni status i pokriva vođenje sjemeništa i pružanje duhovne pomoći katolicima u crnogorskim oružanim snagama. Bertone je na svečanosti rekao da Katolička crkva "ne traži nikakve privilegije, posebno ne na uštrb drugih konfesija", već traži definiranje svoje pravne pozicije "za opće dobro zemlje".

Lukšić je kazao da taj ugovor svjedoči crnogorskoj predanosti "fundamentalnim etičkim, duhovnim i kulturnim vrijednostima koje dijeli sa Svetom Stolicom i cijelom europskom zajednicom". Iako Sveta Stolica ima diplomatske odnose s nizom pravoslavnih zemalja, ovo je prvi konkordat potpisan s nekom takvom državom. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox