Vatikan prepisivao od Wikipedije

Unatoč vječnim raspravama koliko je Wikipedija pouzdan izvor informacija Vatikan je priznao da se koristio poznatom internet enciklopedijom za pisanje biografija 22 nova kandidata, piše hrt.hr

Papa Benedikt XVI. na konzistoriju u veljači službeno će proglasiti nove kardinale, a biografije kardinala koje su podijelili novinarima napisane su uz pomoć poznate internet enciklopedije. Biografije su jednostavno kopirane s talijanske Wikipedije, a u nekim slučajevima članci o pojedinim kardinalima prepisani su od riječi do riječi, a izvor nije naveden. 

Do ovog zanimljivog otkrića novinari su došli nakon što su primijetili da se u biografijama kardinali opisuju kao katolici. Stigla je reakcija iz Vatikana, a glasnogovornik Federico Lombardi izjavio je da njegovo osoblje nije unaprijed znalo imena kandidata i da je moralo raditi u velikoj žurbi. Dodao je kako su samo htjeli pomoći novinarima i napomenuo je kako im je naglašeno da su biografije neslužbene. Njihove službene biografije sada su ipak objavljene na službene internet stranice Svete Stolice. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox