Velika Britanija izlazi iz Europske unije?

Britanski premijer David Cameron obećao je da će, bude li ponovno izabran, do kraja 2017. organizirati referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Premijer je u dugoočekivanom govoru o odnosima Britanije i Unije najavio referendum između 2015. i početka 2018. te pozvao da se redefiniraju odnosi njegove zemlje s EU-om na jedinstvenom tržištu. Vrijeme je da Britanci kažu što žele. Vrijeme je da riješimo to pitanje oko Britanije i Europe, rekao je.

Njegova Konzervativna stranka ući će u kampanju za izbore 2015. uz obećanje građanima da će ponovno pregovarati o članstvu Britanije u EU-u, piše HRT

Dušom i srcem vodit će kampanju da Britanija ostane u EU-u, ali smatra da je odluka o ostanku ili odlasku u rukama britanskog naroda.

Cameronov govor mogao bi izazvati nezadovoljstvo u drugim državama EU-a, poput Francuske i Njemačke. Europski dužnosnici već su upozorili Camerona da ne može Uniju tretirati a la carte, odnosno uzimati što želi i diktirati uvjete članstva. Njegov londonski govor mogao bi izazvati zabrinutost i u SAD-u, koji je poručio da Britanija ostane u Uniji i u tom savezu ima snažan glas. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox