Veliki rast rezervacija iz Češke, pad dolazaka iz Poljske i Slovačke

Iako se godinama stvaraju predrasude o turistima koji dolaze iz Češke Republike, izgleda da ta država, koja godinama emitira značajan broj turista prema našoj zemlji, postaje jedna od ključnih emitivnih zemalja. S druge strane, evidentni pad bilježe tržišta Poljske i Češke na što je zasigurno utjecala ukrajinska kriza.


Kako trenutno stvari stoje, Hrvatsku očekuje još jedna uspješna turistička sezona. Unatoč ranijim otegotnim okolnostima uzrokovanih pandemijskim domino efektom, ali i aktualnim ratnim događanjima u Ukrajini, Hrvatska je iskoristila svoje geolokacijske i infrastrukturne prednosti te bi i ova sezona mogla biti na tragu prošlogodišnje koja je bila iznad svih očekivanja. Hrvatsku godinama tradicionalno posjećuju turisti iz nama okolnih zemalja, a predvode ih Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Talijani. Među onima koji sustavno posjećuju našu zemlju su i Mađari, Poljaci, Slovaci i Česi, no u nešto manjem broju u odnosu na prvo spomenutu grupu.

Ali izgleda da se s ovom sezonom ukupan udio gostiju s ranije spomenutih tržišta mijenja. Prema trenutnim pokazateljima prodajnih statistika Croatia Luxury Rent turističke kompanije, od početka ove godine Češka značajno raste prema udjelu ukupnog broja rezervacija. U tolikoj mjeri da se značajno približila broju prodanih aranžmana Austriji i Sloveniji. Riječ je o porastu od čak 23% u odnosu na proteklu sezonu. S druge strane, čini se da zbog utjecaja rata u Ukrajini, nestabilnosti i priljeva velikog broja izbjeglica, tržišta Poljske i Slovačke, barem ako je suditi prema trenutnim prodajnim rezultatima, ovo ljeto će emitirati značajno manji broj posjetitelja nego prošle godine.

Domaći turistički djelatnici iskazuju optimizam u kontekstu ukupnog broja dolazaka koji se predviđa za nadolazeću ljetnu sezonu, a nadaju se da bi i eventualnim smirivanjem stanja u Ukrajini kojem se svi nadamo moglo doći do određenog rasta broja posjetitelja iz Poljske i Slovačke.

S druge strane, ekonomski rast i platežno jačanje češkog tržišta uzrokovalo je značajno povećanje broja rezervacija iz te zemlje. Iako su o nama vjernim gostima gostima iz Češke još uvijek na snazi određene predrasude na koje ne treba trošiti riječi, treba spomenuti da je Češka kao država jedna od najbrže rastućih gospodarstava u Europi. Činjenica da sve veći broj ljudi posjećuje našu zemlju i ne treba čuditi, ako je riječ o ekonomskom aspektu. Češka bilježi izvrsne gospodarske rezultate, i kao što je spomenuto, u Europi je među zemljama s iznadprosječnim gospodarskim rastom. Pozitivni gospodarski rezultati donose povećanje plaća te posljedično i potrošnje koja je početkom pandemije bila u padu, no posljednjih godinu dana se vraća na višu razinu. Već godinama češki gospodarski rast bilježe mnoge industrijske grane poput strojarstva, farmacije, tekstilne, te naravno automobilske industrije. Posebno treba naglasiti i podatak kako unutar Europske unije Češka ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox