Vesna Škare Ožbolt: Prilog o Vukovaru nije ogledni primjer istine

Vesna Škare Ožbolt, koja je od 1991. do 1999. bila savjetnica predsjednika RH za odnose s javnošću, uputila je Programskom vijeću HRT-a i Hrvatskom novinarskom društvu otvoreno pismo u kojem ocjenjuje da prilog novinara HTV-a Hrvoja Zovka o padu Vukovara zbog namjernog ili nenamjernog izostavljanja nekih podataka teško može biti ogledni primjer istine, pri čemu je ukazala na kontroverze oko nastanka dokumenta iz priloga.

Vijeće HRT-a i HND je pozvala da se umjesto svađa i kažnjavanja okrenu stvaranju jasnih kriterija za jačanje profesionalizma u novinarskom poslu, a novinare da istražuju i pomognu u rasvjetljavanju svih mogućih nejasnoća, ali kako je navela na "puno profesionalniji način". Drži da je potrebno bez ideoloških obojenosti otvoriti raspravu o tome jesu li novinari postupili profesionalno u prilogu o tome da je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 1991. odbio apele zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba da omogući evakuaciju civilnih stanovnika, uključujući i veliki broj djece.

Škare Ožbolt navodi da kontroverze oko nastanka dokumenta, osim nekih neposrednih sudionika poput Vesne Bosanac, potvrđuju navodi pripadnika KOS-a Radenka Radojčića na informativnom razgovoru s djelatnicima SZUP-a MUP-a RH od 15. ožujka 1994. Radojčić je tada rekao da su na temelju uhvaćena razgovora u kojem je Dedaković tražio pomoć za Vukovar iz Zagreba sačinili tekst pod naslovom Jastrebova optužnica, u kojem su u potpunosti citirali Dedakovićeve riječi ali s dodatkom i potrebnom optužujućom konotacijom. U potpisu su, kaže, stavili Odbor za zaštitu Jastreba te je taj tekst štampan u letak i bacan iz aviona i plasiran u međunarodni press centar, odakle je odaslan u svijet na više jezika. U tom razgovoru je, naveo je Radojčić, Dedaković optužio kompletno hrvatsko vrhovništvo da je prodalo Vukovar.

Kupovina snimaka bila je normalna pojava

Škare Ožbolt je u otvorenom pismu ustvrdila da je nepoznat izvor audiozapisa Tuđman-Dedaković u dijelu gdje se spominje evakuacija civila i 2000 djece, da autor priloga nije otkrio izvor i da iz priloga nije jasno kada se točno vodio navodni telefonski razgovor. Škare Ožbolt navodi da je iz Hrvatskog državnog arhiva potvrđeno kako ne postoji transkript tog razgovora pa nije moguće provjeriti njegovu autentičnost, odnosno utvrditi je li nastao u radionici KOS-a i je li možda ta vrpca kupljena na terenu. Dodaje pritom da je iz izjave Radenka Radojčića razvidno da je praksa prodaje i kupovine različitih snimaka s ratišta u bivšoj Jugoslaviji bila opće raširena pojava.

Škare Ožbolt se u otvorenom pismu pita jesu li urednik i novinar HTV-a bili upoznati s vrlo intenzivnim djelovanjem KOS-a na području Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. Pretpostavlja da jesu jer se, kaže, radi o profesionalcima, pa je tim više začuđuje da za sporne snimke tvrde da su "skrivena istina". Pita se, također zbog čega je u prilogu tekst "sjeckan" "premontiran" na način da se mijenja originalan smisao. (Hina/HT)

 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox