VIDEO: EU podijeljena, Sarkozy izbjegao rukovanje s Cameronom

Jačanje fiskalne unije kako bi se sačuvao euro doveo je do podjela unutar EU-a gdje Njemačka i Francuska stoje na čelu velike skupine zemalja ostavljajući Veliku Britaniju izoliranu, navode novinske agencije nakon cjelonoćnog sastanka čelnika Unije u Bruxellesu.

Dvadeset i tri od ukupno 27 članica odlučile su se za čvršću integraciju s jačom proračunskom disciplinom unutar područja zajedničke valute, pri čemu je Velika Britanija rekla da ne može prihvatiti predložene amandmane nakon što si nije uspjela osigurati ustupke.

Poslije desetosatne rasprave svih 17 članica eurozone i šest zemalja koje se namjeravaju pridružiti zajedničkoj valuti odlučile su se na pregovore o novom međuvladinom ugovoru koji bi bio paralelan s Lisabonskim ugovorom, a sve kako bi se eurozona dodatno osigurala od dužničke krize, prenosi agencija Reuters.

Kako navodi europski izvor za AFP, među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska "rekle su ne" izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo "konzultirati svoj parlament".

Cameron će zadobiti potporu euroskeptika

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi ocijenio je odluku korakom naprijed prema jačanju proračunske discipline koja je nužna ako zemlje eurozone žele izići ojačane nakon dvogodišnjeg razdoblja tržišnih turbulencija.

Voljeli bismo da je postignut jednoglasan dogovor unutar EU-a, priznao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. ''To nije bilo moguće", dodao je. Novi međuvladin ugovor će "osnažiti, što je i bio naš cilj, upravu, vjerodostojnost i pravila eurozone", dodao je Barroso.

Reuters kaže da bi odluka britanskog premijera Davida Camerona da ostane izvan skupine zemalja koje podržavaju promjene mogla njemu donijeti potporu euroskeptika, ali i izazvati probleme britanskom tržištu.

Iako je nepisano pravilo da visoki državnici ne iskazuju javno svoje osjećaje prema svojim kolegama, Sarkozy je napadno izbjegao pozdraviti svog glavnog oponenta Camerona. Snimku možete pogledati ovdje. (Hina/jh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox