Vipnet i Končar nagrađeni za hibridnu baznu stanicu

Hibridni sustav baznih stanica Vipneta i Končara osvojio je svjetsku nagradu Global Telecom Business Awards 2012, a dodjela nagrada održana je sinoć u Londonu.

Inicijativa za hibridni sustav baznih stanica bila je Vipnetova, tehničko rješenje razvijeno je u Končarovom Institutu za elektrotehniku, a jedinstveno je jer se napaja obnovljivim izvorima energije te za proizvodnju električne energije uz sunce i vjetar prvi put koristi i gorive članke. Vipnet je bazne stanice s takvim rješenjem napajanja postavio u Slavoniji, a planira i u drugim hrvatskim regijama.

Odlika hibridnog sustava bazne stanice je raspoloživost energije od 99,9 posto koju je inače teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra. Sustav se sastoji od tri osnovne komponente, svaka od njih je zaseban proizvod koji se može modularno slagati prema zahtjevima potrošnje, ali i prema klimatskim uvjetima pojedine lokacije.

Osnovne komponente su fotonaponsko postrojenje, vjetroagregat i energetski učinkovit kontejner za smještaj akumulatorskih baterija, gorivih članaka sa spremištem vodika i sustava upravljanja izvorima kao i za smještaj telekomunikacijske opreme. Proizvod je u potpunosti razvijen i proizveden u Hrvatskoj, a plod je dugogodišnjeg istraživačko-razvojnog rada vrhunskih stručnjaka i znanstvenika. Global Telecoms Business vodeći je svjetski magazin za pružatelje komunikacijskih usluga širom svijeta i namijenjen je višem menadžmentu. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox