Virovitica: Traži se niža cijena plina za proizvođače duhana

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić u prijedlogu Vladi traži smanjenje cijene plina za proizvođače duhana smatrajući da cijenu treba izjednačiti s cijenom koju plaćaju kućanstva ili odrediti povlaštenu cijenu.

U troškovima duhanske proizvodnje, navodi, plin sudjeluje sa oko 32 posto, a u 2010. godini cijena mu je porasla za 60 posto, pa je zbog toga smanjena konkurentnost hrvatskih proizvođača duhana u odnosu na europske.

Proizvođači duhana plaćaju industrijsku cijenu plina koja je 30 posto veća od cijene koju plaćaju kućanstva, a budući da plin za sušenje duhana koriste isključivo u ljetnim mjesecima kada je smanjena potrošnja plina u kućanstvima, župan Tolušić smatra da ne bi trebali plaćati industrijsku cijenu.

U Virovitičko-podravskoj županiji proizvede se 90 posto hrvatskog duhana, 800 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava duhanski list proizvodi na 4300 hektara, a godišnja proizvodnja vrijedna je 160 milijuna kuna.

Upravo zbog važnosti proizvodnje duhana na tom području župan Tolušić očekuje da će Hrvatska energetska regulatorna agencija omogućiti novi smanjeni obračun cijene plina za duhanska gospodarstva. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox