Više im se sviđa Italija: Gazprom izbacio Austriju iz Južnog toka

Ruski Gazprom izabrao je Italiju umjesto Austrije za odredište njegovog plinovoda Južni tok, rekao je izvor iz tvrtke nakon izvješća da je EU blokirao plan Gazproma da kupi dio platforme za trgovinu plinom u Austriji.

Ruski mediji su izvijestili da je Europska komisija zaustavila Gazpromovu kupnju 50 posto udjela u platformi za trgovinu plinom Srednjoeuropskog plinskog čvorištu (CEGH) koje priželjkuje i konkurentska mreža Nabucco koja uživa potporu EU-a.

Jedna od opcija rute Južnog toka bila je od Rusije prema Balkanu ispod Crnog mora s ogrankom koji bi prolazio preko postrojenje austrijskog austrijekse energetske tvrtke OMV u Baumgartenu.

Neće biti tranzita kroz Austriju, samo će jedan ogranak ići prema njima, rekao je agenciji Reuters u srijedu izvor iz Gazproma.

Izvor je dodao da će Južni tok završavati u Italiji umjesto u središnjoj Europi. Južni tok bi od 2015. Europi trebao isporučivati 63 milijarrde prostornih metara plina a zaobilazio bi Ukrajinu i Bjelorusiju kao tranzitne zemlje. (Hina/jk) 

 

Foto: Ilustracija

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox