Više od 5 milijuna eura za modernu kontrolu državnih granica

Nakon raspisanog natječaja, pred nešto više od dvije godine S&T Hrvatska d.o.o. kao Ugovorni partner i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata Europske Unije, potpisali su Ugovor o implementaciji rješenja za III fazu Nacionalnog Informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom (NBMIS) u iznosu od 5.27 milijuna eura.

U suradnji s konzorcijskim partnerom tvrtkom IN2 d.o.o. iz Zagreba, izuzetno zahtjevan projekt uspješno je implementiran i okončan u zadanim vremenskim i financijskim okvirima.

Projekt u kojem su osim tima konzorcija sudjelovali i timovi  Ministarstva unutarnjih poslova, granične policije i sve tehničke službe MUP-a, predstavlja jedan od najznačajnijih investicijskih projekata Ministarstva unutarnjih poslova.

U okviru projekta NBMIS III, izvršena je modernizacija NBMIS aplikacije i njena nadogradnja novim funkcionalnostima, razvijene su mobilna NBMIS aplikacija za rad na mobilnim uređajima i aplikacija za portabilne inspekcijske sustave a prema zahtjevima granične policije za kontrolu putnika, putnih isprava i roba u vlakovima, brodovima i pomorskim lukama.

Informatička oprema za 40 lokacija

Osim nadogradnje postojeće NBMIS aplikacije i razvoja nove mobilne NBMIS aplikacije kroz projekt je novom informatičkom opremom opremljeno ukupno 40 lokacija od kojih: 25 međunarodnih graničnih prijelaza i to jedanaest međunarodnih cestovnih graničnih prijelaza pet međunarodnih pomorskih graničnih prijelaza, četiri međunarodna granična prijelaza u zračnim lukama, četiri međunarodna željeznička granična prijelaza, međunarodni riječni granični prijelaz Vukovar te 15 dodatnih lokacija koje obuhvaćaju centralnu lokaciju u Zagrebu i  dio policijskih postaja.

U okviru projekta izvršena je osnovna obuka tehničara MUP-a na svim lokacijama radi kvalitetnijeg održavanja sustava te programera MUP-a u svrhu preuzimanja NBMIS aplikacije.

Pregovori o ulasku u EU pretpostavljaju uključenje i hrvatskog graničnog sustava u Schengenski informacijski sustav. Uspješno okončana implementacija projekta NBMIS III i puštanje sustava u rad  doprinosi usklađivanju s načelima EU o otvorenoj, sigurnoj Europi i sigurnim granicama koje jamče slobodu i protočnost ljudi i roba. (PS/JK)

 

Foto: Marin Franov/PIXSELL

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox