Više od polovice ispitanika očekuje božićnicu

U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima. Kod nas se umjesto toga ustalila isplata božićnice. U kojoj mjeri ove godine građani očekuju blagdansku "nagradu" i u kojem obliku, istražio je MojPosao na više od 400 ispitanika.Najpoželjniji su novac, bon za kupovinu ili poklon paket

Ove godine božićnicu očekuje 55% ispitanika, što je više nego prošle godine kada je 50% ispitanika očekivalo božićnicu. Ispitanici koji ne očekuju "blagdansku nagradu" navode da je to iz razloga jer ju nisu niti prije dobivali (37%). Većina ispitanika, kao i dosadašnjih godina, očekuje novac (83%) i to u prosječnom iznosu od 1.259 kuna što je za 99 kuna manje nego prošle godine. Bon za kupovinu ove godine očekuje 38% ispitanih, dok ih se 23% nada poklon paketu.

U najvećoj mjeri božićnicu ove godine očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (67%), a zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (59%). Božićnici se najmanje nadaju ispitanici zaposleni u državnim tvrtkama (48%) i hrvatskim institucijama (42%). Kada je u pitanju veličina tvrtke, božićnici se najviše nadaju zaposlenici srednje velikih tvrtki (59%), zatim velikih tvrtki (58%) pa zaposlenici malih tvrtki (53%).

U 2014. nagrađeni smo u prosjeku s 999 kuna

Prošle godine božićnicu je dobilo 44% ispitanika, što je isto kao i 2013. godine kada je također 44% ispitanika bilo nagrađeno božićnicom. Tim ispitanicima božićnica je isplaćena u novcu (68%) i to u prosjeku 999,7 kuna. Bon za kupovinu primilo je 46% zaposlenih, a 15% ih je dobilo poklon paket. Božićnicu u 2014. primili su u najvećoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (63%), a zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (52%). Božićnicu je dobilo 44% ispitanika zaposlenih u državnim tvrtkama, dok su zaposlenici hrvatskih institucija u najmanjoj mjeri dobili božićnicu (35%).

Božićnica – pravo radnika ili dobra volja poslodavca?

Sve više ispitanika uviđa da je božićnica dobra volja poslodavca i da ovisi o poslovnim rezultatima. Ove godine 63% ispitanika navodi da je božićnica dobra volja poslodavca, dok je u 2014. isto navelo 57% ispitanika. Da je božićnica pravo radnika u najvećoj mjeri smatraju zaposlenici zaposleni u hrvatskim institucijama (58%). Da je božićnica stvar dobre volje poslodavca u najvećoj mjeri smatraju zaposlenici u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (69%) te zaposlenici u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (60%).

 

"Svaka nagrada nosi simboličku i materijalnu vrijednost. Najvažnije je u svakom odnosu da se usklade očekivanja te da se razumije što su ugovorne obaveze (ugovor o radu, pravilnici, kolektivni ugovori…), a što porezne efikasnosti koje je omogućio zakonodavac. Naravno, važno je da poslodavci i posloprimci definiraju svoj odnos na obostrano zadovoljstvo. Obje strane moraju biti svjesne kako sve ovisi o poslovnim rezultatima, ali i poslovni rezultati dugoročno ovise o fer nagrađivanju. Nekada je i zakonodavac nerazuman, odnosno prava nisu povezana sa stvarnim mogućnostima te time stavlja poslodavce u nemoguću situaciju" - komentira Igor Žonja, predsjednik Uprave portala MojPosao.

 

PS/S.P

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox