Visokoobrazovani Hrvati sve češće zbog posla odlaze u Dubai i Dohu

Porast broja oglasa za radna mjesta unutar Hrvatske trend je koji se nastavlja i na oglase iz inozemstva. Na portalu MojPosao u 2011. godini objavljeno je preko 348 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je čak 31% više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

Kada je riječ o oglasima za poslove u inozemstvu objavljenim na portalu MojPosao tijekom 2011., više od polovice oglasa odnosilo se na zemlje Europske Unije (58%), najvećim dijelom na Njemačku i Austriju. Izvan Europske unije najviše je objavljenih natječaja bilo za rad u dalekim zemljama - Dohi i Dubaiju.

Za rad u inozemstvu najtraženiji su bili programeri, inženjeri i elektroinstalateri. Prema kategorijama zanimanja najveća je potražnja zabilježena u:

-      Strojarstvu i brodogradnji - 22%

-      IT-u i telekomunikacijama - 21%

-      Elektrotehnici - 15%

U objavljenim natječajima radno iskustvo je najtraženiji uvjet za rad u inozemstvu (navedeno je u 53% oglasa). Slijedi poznavanje stranih jezika, koje su poslodavci tražili u 85% oglasa. Najtraženiji strani jezik bio je engleski (83%), a slijedi njemački  kojeg se u različitim stupnjevima poznavanja tražilo u 15% oglasa. (PS/JK) 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox