Vjerovnici Adriachema traže 376 milijuna kuna, tvrtka ide na prodaju dražbom

Na ispitnom i izvještajnom ročištu u stečajnom postupku nad tvrtkom Adriachem iz Kaštel Sućurca na splitskom Trgovačkom sudu ustanovljeno je da ukupna potraživanja vjerovnika iznose oko 376 milijuna kuna, te je odlučeno da se raspiše natječaj za prodaju tvrtke dražbom.

Stečajni upravitelj Ivo Jukić zadužen je da, na temelju mišljenja ovlaštenog vještaka, procjeni imovinu Adriachema, a potom tu tvrtku izloži prodaji. Prodaju Adriachema, kako je rečeno u raspravama, treba ubrzati jer bi se odugovlačenjem smanjivala vrijednost imovine tvrtke. Podnoseći opširno izvješće o uzrocima stečajnog postupka nad Adriachemom Jukić je naveo kako je knjigovodstvena vrijednost imovine tvrtke oko 146 milijuna kuna, ali da su ukupni akumulirani gubici Adriachema gotovo dvostruko veći i iznose oko 390,5 milijuna kuna. Adriachem je od 1994. godine do sada svake godine poslovao u minusu, tvrtka se prezadužila, a do dana otvaranja stečajnog postupka, 20. siječnja ove godine, račun joj je neprekidno bio blokiran oko 1.300 dana, kazao je Jukić.

Od ukupno 376 milijuna kuna koje u stečajnom postupku nad Adriachemom traže vjerovnici, 143 milijuna kuna su tražbine založnih vjerovnika i njihova se prava, kako je pojasnio, po zakonu, ne ispituju, nego se ona mogu poricati tužbom. U prvom višem isplatnom redu, koji obuhvaća bivše radnike, 333 vjerovnika su tražila oko 104 milijuna kuna od čega je osporeno oko 760.000 kuna, a u ovom je isplatnom redu priznato traženje i oko 32 milijuna kuna Ministarstvu financija, naveo je Jukić. U drugom višem isplatnom redu vjerovnici su tražili oko 129 milijuna kuna, od čega je priznato oko 110 milijuna kuna, a osporeno oko 19 milijuna kuna. Među priznatim tražbinama u tom isplatnom redu je i oko 46 milijuna kuna Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). Po objašnjenju Jukića najveći su založni vjerovnici AUDIO, kojemu je priznata tražbina od oko 46 milijuna kuna i Ministarstvo financija kojem je priznata tražbina oko 32 milijuna kuna.

Odlučeno da se Jukića zadužuje da se službenim dopisom obrati Vladi, AUDIO-u i Županijskom državnom odvjetništvu i zatraži da se Vlada i AUDIO odreknu založnih prava do visine iznosa potrebnih za namirenje vjerovnika bivših radnika Adriachema. Ukoliko se to ne postigne stečajni upravitelj treba ispitati mogućnost pobijanja tog založnog prava tužbom. Stečajni sudac Jozo Ćaleta je rekao kako vjeruje u pozitivan ishod pregovora s premijerom i ministrom financija u vezi odricanja založnih prava države u stečajnom postupku nad Adriachemom da bi se pomoglo bivšim radnicima.

Problemi oko uskladištenih sirovina

Gradonačelnik Kaštela Josip Berket na ročištu je izvijestio kako će na slijedećoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća biti donesen zaključak po kojem će se Kaštela, kao založni vjerovnik koji traži oko 33 milijuna kuna, odreći prava založbenog vjerovnika u korist isplate tražbina bivšim radnicima. Na današnjem je ročištu stečajni upravitelj Jukić zadužen i da se angažira na rješenju problema oko 130 tona uskladištenih sirovina Adriachema. Oko osam tona tih sirovina su otrovne i nema mogućnosti da ih se spali u Hrvatskoj nego će to biti potrebno učiniti u Austriji, izvijestio je Jukić. Dodao je kako stečajni vjerovnici mogu tražbine prijavljivati do 26. lipnja ove godine, a nakon toga će biti zakazana nova skupština vjerovnika. (Hina/HT)

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox