Vlada će članove upravnih i nadzornih tijela postavljati bez javnog natječaja

Vlada je predložila izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa po kojima će Vlada u tvrtkama u kojima država ili jedinice lokalne samouprave imaju vlasništvo moći bez javnog natječaja predlagati članove upravnih tijela i nadzornih odbora.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da se izmjene predlažu u skladu sa stajalištem da ministri i članovi Vlade ne trebaju biti članovi Nadzornih odbora u javnim poduzećima i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu budući da to ne mogu raditi dovoljno kvalitetno i odgovorno, a za to moraju odgovarati.

Taj posao trebaju raditi kompetentni stručnjaci za određena područja koje će postaviti Vlada i koji će odgovarati ministrima, rekao je Milanović. Pojasnio je i zašto se odustaje od javnog natječaja - unatoč uvođenju tog instituta vidjelo se da su odluke o izboru i eliminaciji nekih kandidata bile političke. Ako se na natječaj javi bivši predsjednik neke korporacije, pa ne uđe u Nadzorni odbor, onda treba objasniti zašto ta osoba nije primljena - to nije poštena igra nego zamagljivanje, kaže Milanović.

Mi ćemo preuzeti odgovornost za vođenje tih poduzeća, a to će obavljati kompetentne osobe u pravilu potpuno izvan stranačke politike. Rezultati će se vidjeti i tu popuštanja neće biti, obećao je Milanović. Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je kako se zasad radi o manjim izmjenama zakona, a u pripremi je novi prijedlog zakona u kojem će u sprječavanju sukoba interesa biti predviđena veća uloga opozicije. (Hina/HT)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox