Vlada će dug Industrogradnje namiriti preuzimanjem nebodera u Savskoj

Vlada je na sjednici odlučila da će dug Industrogradnje državi u iznosu od 108 milijuna kuna naplatiti preuzimanjem nebodera u vlasništvu te tvrtke na Savskoj cesti.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je Industrogradnja na ime obveza prema Poreznoj upravi ponudila državi petnaestokatni neboder u Savskoj 66. Dug iznosi 105 milijuna kuna plus tri milijuna kuna troškova, a od duga 70 milijuna kuna otpada na glavnicu, dok su čak 30 milijuna kuna kamate, što pokazuje što znači nepravovremeno rješavanje obveza, kazao je.

Prije transakcije treba ponovno obaviti procjenu, a potom skinuti sve Industrogradnjine hipoteke i Vladine blokade, rečeno je na sjednici.

Formiranje posebnog fonda za nekretnine

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić upozorio je kako taj primjer pokazuje da je nužno u najkraćem roku uspostaviti sustav u kojem će Vlada moći reagirati svaki put kada neka tvrtka ima obveze prema državi i imovinu kojom te obveze može pokriti, a u mnogim slučajevima to će omogućiti takvim tvrtkama nastavak rada i poslovanja.

Idemo u formiranje posebnog fonda za nekretnine koji će u ime Vlade ulaziti u takve vrste aranžmana na bazi stručnih procjena, ne samo onda kada Vlada neku nekretninu može upotrijebiti za svoje potrebe nego i kada ta nekretnina ima tržišnu vrijednost, ali se ne može na odgovarajući način naplatiti, čime se tvrtka dovodi u bezizlaznu situaciju i šalje u bankrot, rekao je Čačić. (Hina/jk)

 

 

Foto: Pixsell

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox