Vlada će zbog neodgovornosti isplatiti za svakog službenika 500 kuna?

Iako je bivša premijerka Jadranka Kosor novoj Vladi zamjerila rastrošnost zbog najave angažiranja stranih konzultanata na poslovima traganja za kosturima u ormarima po ministarstvima, jedan od kostura - pravo na sistematski pregled državnih službenika, uskoro bi mogao doći na naplatu, upozorili su iz Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Radi se o pravu službenika i namještenika na sistematski pregled u vrijednosti od 500 kuna jednom u tri godine, koje je počelo teći 1. siječnja 2009. godine, a dosad je pregledima obuhvaćen samo manji broj državnih službenika i namještenika, navodi se u priopćenju sindikata.

Jedino je Ministarstvo kulture sistematske preglede počelo u prosincu prošle godine, a ostala državna tijela uglavnom ih nisu organizirala, premda je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi još 28. svibnja 2008. svim ministarstvima dostavilo naputak o načinu ostvarivanja prava na sistematske preglede zaposlenika u državnim i javnim službama, kao i obrazac ponude za sistematske preglede, koje treba organizirati sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Kako je 1. siječnja ove godine proteklo razdoblje od tri godine u kojem službenici i namještenici imaju pravo na sistematski pregled i započelo novo trogodišnje razdoblje u kojem također imaju pravo na sistematski, zaposlenici koji to žele mogu od Vlade kao poslodavca potraživati naknadu štete zbog nemogućnosti korištenja ugovorenog prava, tj. iznos od 500 kuna.

Situacija je utoliko apsurdnija jer je Vlada svojedobno odbila prijedlog Sindikata državnih službi da se odredba kolektivnog ugovora kojom se propisuje obveza provedbe sistematskih pregleda ne odnosi na službenike i namještenike koji sistematske preglede obavljaju radi redovite provjere sposobnosti za rad, ako oni po svojem sadržaju odgovaraju sistematskom pregledu ugovorenom kolektivnim ugovorom. Sindikat će stoga, radi zaštite prava svojih članova ugovorenih kolektivnim ugovorom, prikupiti punomoći radi pokretanja postupka mirenja, odnosno naknade prava putem nadležnih sudova. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox