Vlada: Crkva mora dati izvještaj o tome kako troši proračunski novac

U 12 godina, koliko ima već traje ugovor između Svete Stolice i Hrvatske, Katolička crkva u Hrvatskoj nikada nije podnijela izvješće o tome kako je potrošila proračunski novac. Zakon o fiskalnoj odgvornosti, kojim se želi unijeti više reda u transparentnost, to će zahtijevati, piše Jutarnji list.

 

Ni Katolička crkva nije izuzetak. Do sada nitko od nje zatražio uvid u financijske knjige. Ni Ministarstvo financija, ni revizori. Zakon, kojim bi se povećala transparentnost trošenja proračunskog novca nalaže vodećoj osobi svake institucije, koja dobiva određenu svotu iz proračuna, da jednom godišnje Ministarstvu financija podnese izvještaj.

Za financiranje katoličkog klera se svake godine iz proračuna odvoji oko 300 milijuna kuna. Taj je iznos posljednje dvije godine smanjen, pa je 2009. godine Katoličkoj crkvi isplaćeno 250,999.999 kuna, a ove godine 266,500.000 kuna. Umanjeni iznos, svejedno je veći od proračuna Ministarstva kulture i to za 40 milijuna kuna i sedam puta veći od iznosa koji se godišnje dodijeli svim političkim strankama, navodi Jutarnji list.

 

Nema izvještaja s Kaptola

Osim 300 milijuna kuna za financiranje svećenstva, ukupan iznos koji Crkva godišnje dobije iz državnih i lokalnih proračuna je nepoznat, budući da ista ne podnosi nikakva financijska izvješća iz kojih bi to jasno bilo vidljivo. Međutim, više milijuna kuna dobije također i iz budžeta Ministarstva kulture, Ministarstva obrazovanja, MUP-a, proračunskih rezervi i jedinica lokalne samouprave.

Zakon o proračunu, Zakon o izvršenju proračuna i Zakon o državnoj reviziji obvezuju sve kojima se dodjeljuje novac iz proračuna da podnose izvješća o tome kako je isti potrošen.

S Kaptola takvi izvještaji ne stižu. Od Katoličke crkve dosad nismo dobili niti jedno izvješće o načinu trošenja proračunskog novca, potvrdila je glasnogovornica u Uredu Državne revizije, Biserka Čoh-Mikulec za Jutarnji list. (S.J.)

 

Izvor: Jutarnji list, izdanje 23.11.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox