Vlada dala jamstva za izgradnju brodova u Brodosplitu

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju avansnih i činidbenih jamstava za praćenje izgradnje brodova u Brodosplitu u ukupnom iznosu od oko 109 milijuna eura.

 

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je kako se radi o vrlo sofisticiranim brodovima za nizozemskog naručitelja, odnosno o narudžbi jednog, a potencijalno još dva broda, što će označiti novu orijentaciju splitskog brodogradilišta prema brodovima veće vrijednosti.

To su prve narudžbe za brodove koje će graditi Brodosplit nakon zatvaranja poglavlja 8. u pregovorima s EU, napomenuo je Popijač dodavši kako se radi o tipu jamstava koji je dozvoljen u pravilima tržišnog natjecanja, a za državu ne postoji poseban rizik.

Ministrica financija Martina Dalić naglasila je kako se ne radi o jamstvu za banke, o jamstvu temeljem kojeg bi brodogradilište moglo uzeti neki kredit. Radi se o jamstvu naručitelju broda, koji će iz vlastitih sredstava financirati njegovu izgradnju, da će mu brod biti isporučen u skladu s ugovorom i na vrijeme, rekla je Dalić. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox