Vlada dopustila prelazak iz drugog u prvi mirovinski stup

Oko 95.000 zaposlenih koji su se tijekom mirovinske reforme dobrovoljno opredijelili za drugi mirovinski stup trebali bi, temeljem prihvaćenih izmjena zakona, danom odlaska u mirovinu dobiti mogućnost povratka u prvi stup i tako ostvariti znatno povoljniju mirovinu, dok bi istodobno 1.200 žena koje su već otišle u mirovine na temelju prvog i drugog mirovinskog stupa dobilo mogućnost ponovnog izračuna mirovine prema uvjetima iz prvog stupa, čime bi im mirovine porasle od 500 do 1.500 kuna.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor posebno se osvrnula na 1.200 žena koje su već otišle u mirovinu na temelju prvog i drugog stupa ustvrdivši da su različiti razlozi za njihove niske mirovine - kratko razdoblje uplate doprinosa, ranije umirovljenje, niske plaće te činjenica da ne ostvaruju pravo na dodatak na mirovinu . Ovim izmjenama omogućili bi im veća primanja od 500 do 1.500 kuna što za umirovljenika znači mnogo, kazala je Kosor.

Mogućnost prelaska za 95.000 osiguranika

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač rekao je da je izmjenama zakona oko 95.000 osiguranika, koji su se u vrijeme mirovinske reforme 2002., a u dobi između 40 i 50 godina, dobrovoljno opredijelili za drugi stup, dobilo mogućnost istupanja iz tog osiguranja.

U tom slučaju njihov uplaćeni novac u drugi stup prenio bi se u državni proračun te bi oni prilikom umirovljenja ostvarili mirovinu samo iz prvog stupa, ako bi to za njih bilo povoljnije. Zahtjev za istupanje podnosio bi se, prema prijedlogu izmjena, središnjem registru osiguranika tijekom postupka umirovljenja.

Time im se ostavlja mogućnost da izaberu hoće li koristiti mirovinu iz prvog i drugog stupa ili samo iz prvog stupa, odnosno temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju, a na temelju procjene što je za njih povoljnije, rekao je Popijač. Ista mogućnost prijelaza bila bi dana i korisnicima osobne mirovine te korisnicima obiteljske mirovine. (Hina/jk)

 

 

Foto: vlada.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox