Vlada krši vlastite zabrane angažirajući honorarce

Po dobrom starom običaju, Vlada će biti prva koja će nakon donošenja zabrane istu i prekršiti. Ovaj je put riječ o zabrani zapošljavanja u državnoj upravi te angažiranju honoraraca koju su prekršile upravo državne institucije, piše Novi list.

 

Izvješće je Državne revizije za 2009. godinu pokazalo kako su državne institucije poslove administracije i uprave davali vanjskim suradnicima unatoč činjenici da za iste poslove imaju zaposlene državne službenike. U istom ih se izvješću proziva te navodi kako krše zakon koji propisuje da se za plaćanje vanjskih suradnika može izdvojiti iznos koji ne pelazi dva posto ukupnih sredstava što se u jednoj godini potroše na plaće, piše Novi list.

Zakon su najviše kršila upravo ministarstva i Vladini uredi, angažirajući vanjske suradnike pod krinkom intelektualnih usluga.

Tako su u Ministarstvu regionalnog razvoja 36.103 milijuna kuna dali za intelektualne usluge i 18,2 milijuna kuna za ugovore o djelu. 17,59 milijuna kuna uplaćen je vanjskim suradnicima dok je 673 tisuće kuna uplaćeno zaposlenicima Ministarstva. Državni su revizori izračunali kako je na vanjske suradnike potrošeno 17,1 posto troška plaća zaposlenih, što je osam puta više od zakonskog maksimuma, navodi Novi list.

Trošak vanjskih suradnika prema zaposlenicima:

Ured za upravljanje državnom imovinom - 29,1 %
Ministarstvo regionalnog razvoja - 17,1 %
Ministarstvo mora - 9 %

 

(SJ)

Izvor: Novi list, izdanje 25.1.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox