Vlada mijenja zakon: Uskoro niže cijene goriva?

Ako se ostvare planovi Vlade, uskoro bi mogli plaćati nešto nižu cijenu naftnih derivata. Naime, stručnjaci u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstva financija već neko vrijeme razmatraju mogućnost izmjena pravilnika o utvrđivanju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Riječ je o temeljnom državnom aktu za određivanje cijena benzina, dizela i loživog ulja. Njegov ključni dio je famozna formula – matematički izraz faktora koji određuju cijenu.

Iako u Vladi ne žele govoriti o konkretnim modelima, Večernji list saznaje da su zasad analizirane dvije mogućnosti. Prva mogućnost se odnosi na smanjenje posebnog poreza u iznosu od 60 lipa po litri goriva koju su potrošači dosad plaćali za financiranje gradnje autocesta. Budući da Vlada planira dati autoceste u koncesiju, taj iznos će se možda smanjiti. Drugi mogući model

promjena regulative o maksimalnom rastu i padu cijena. Po dosadašnjem pravilu nije bilo dopušteno povećati je ili smanjiti za više od 3 posto. Po novom prijedlogu to bi pravilo dalje vrijedilo isključivo za rast cijene, dok bi, u slučaju da izračunska formula tako pokaže, smanjenje cijene bilo bez ograničenja. (jk) 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox