Vlada nezadovoljna Hanfom: Niste bili dosljedni!

Vlada na današnjoj sjednici nije prihvatila godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u 2011. jer smatra da Hanfa nije obavljala svoju djelatnost dosljedno i nije donosila akte uz uvažavanje načela razmjernosti i pravičnosti.

To potvrđuju i nedavne presude Viskog upravnog suda u slučaju Liburnija Riviera Hotela, te u slučaju Agrokora i Belja, ustvrdio je ministar financija Slavko Linić. Posebno imamo primjedbu da se nije zaustavljalo trgovanje dionicama u vrijeme kad je država konsolidirala pojedine pravne subjekte, rekao je Linić.

Na Upravnom sudu ima još niz sporova, a ishod kod mnogih je vrlo neizvjestan s obzirom da će takve presude imati i značajne financijske posljedice, kako za tržište tako i za proračun, dodao je Linić.

Apsurdna situacija u znanstvenom sustavu

Vlada nije prihvatila ni izvješće o radu Nacionalnog vijeća za znanost jer ocjenjuje da je Vijeće trebalo donositi i poticati mjere za unapređenje znanosti, ali nije izradilo nijedan konzistentan prijedlog mjera.

Vijeće također treba utvrđivati uvjete za stjecanje znanstvenih zvanja, međutim tu ništa suštinski nije promijenilo, pa imamo apsurdnu situaciju da je u znanstvenom i sveučilišnom sustavu 36 posto znanstvenika u zvanju znanstvenog suradnika, 25 posto je viših znanstvenih suradnika, dok ih je najviše, 39 posto, znanstvenih savjetnika.

Takav ustroj ne potiče produktivnost i angažman istraživača kao uvjeta za napredovanje, već se napredovanje u viša zvanja doživljava kao ustaljeni slijed u karijeri, ocijenio je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović.

Vijeće u 2011. nije dovoljno ispunilo zadaću strateškog promišljanja znanosti, već se ponajviše bavilo administrativnim poslovanjem. Stoga su u proceduru upućene izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kojima predlažemo drugačiji ustroj i rad Nacionalnog vijeća za znanost, rekao je Jovanović. (Hina/jk)

 

 

Foto:  Petar Pierre Matek predsjednik upravnog vijeca HANFA-e (Goran Kovacic/PIXSELL)

 

 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox