Vlada odgodila uvođenje izvoznih carina na poljoprivredne proizvode

Vlada je zbog dodatnih konzultacija s Europskom komisijom s dnevnog reda sjednice skinula uredbu o uvođenju izvozne carine na pšenicu, ječam, kukuruz i soju.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je novinarima nakon sjednice kako smatra da s Europskom komisijom neće biti problema jer će njegovo ministarstvo kvalitetno obrazložiti zašto želi uvesti izvozne carine na neke poljoprivredne proizvode. Radi se o mjeri kojom Vlada reagira na posljedice ovogodišnje dugotrajne suše, a danas je s ciljem ublažavanja šteta od suše i ostalih nepogoda prihvaćena odluka o sufinanciranju troškova otkupa jabuka, mandarina, grožđa i maslinovog ulja.

Ukupna sredstva za otkup iznose 113 milijuna kuna, a bit će isplaćena u prvoj polovici iduće godine, najavio je Jakovina. Vlada je također donijela odluku o oslobađanju poljoprivrednika od plaćanja dijela naknade za zakup i koncesiju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, a vrijednost te mjere je oko 16,5 milijuna kuna

Osim toga, podsjetio je Jakovina, seljacima je isplaćeno i 400 milijuna kuna preostalih poticaja, te je pripremljen sustav da već u siječnju 2013. počne isplata potpora za proizvodnu godinu 2012., za što su osigurana sredstava od gotovo dvije milijarde kuna. Vlada je na sjednici riješila i problem ergele u Đakovu tako što joj je odredila novi naziv Državna ergela Đakovo i Lipik, sa sjedištem u Đakovu, uz dvije organizacijske jedinice u Đakovu i Lipiku. (Hina/HT)

 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox