Vlada odustala od prekrajanja izbornih jedinica zbog SDSS-a?

Izuzev antivladinih prosvjeda i završavanja pregovora s EU, hrvatske je parlamentarne izbore, tj. cijelu priču oko njih, potreslo i moguće prekrajanje izbornih jedinica koje je predložila Vlada. Ipak, od toga najvjerojatnije neće biti ništa, piše Jutarnji list.

Kako doznaje ovaj list, Vlada će odluku najvjerojatnije ukinuti, iako zasad još nije donesena službena odluka. Razlog ovome moglo bi biti što bi, kako navodi izvor iz HDZ-a, Europska komisija mogla zamjeriti mijenjanje izbornog zakona u izbornoj godini. Vlada nije imala podršku u vezi ovog pitanja ni kod koalicijskih partnera, a o izbornim se jedinicama u Vladi nije niti raspravljalo od 26. ožujka, piše Jutarnji list. SDSS je naročito bio protiv prekrajanja, a 7. travnja je na sjednici Vlade zajedno s manjinama srušio prijedlog jer im je oduzeta Lika čime su im se smanjile šanse da uz tri manjinska mjesta u Saboru dobiju još i ono na općoj listi ličke izborne jedinice.
Iako je Vlada prijedlog prekrajanja izbornih jedinica opravdavala time da bi Ustavni sud mogao poništiti rezultate izbora zbog prevelikih razlika u broju stanovnika po izbornim jedinicama, sada pak tvrde da se to ne može dogoditi jer bi to nanijelo preveliku štetu Hrvatskoj i sud to zasigurno ne bi dozvolio. (MJ)

Izvor: Jutarnji list, 10. svibanj 2011.
Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox