Vlada omogućila ministarstvima i državnim tvrtkama avansno plaćanje

Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog da se ministarstvima i tvrtkama u većinskom vlasništvu države omogući plaćanje predujmom u ugovorima koje sklapaju kao naručitelji.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je da tim prijedlogom ova Vlada ide u drugom smjeru od bivše Vlade koja je neizvršavanjem obveza u velikoj mjeri uzrokovala i generirala nelikvidnost u gospodarskom sustavu. Ne samo da ćemo preuzeti i platiti svoje obveze na vrijeme nego ćemo omogućiti avansno plaćanje u svim poslovnim aranžmanima koje sklapaju korisnici državnog proračuna, poput ministarstava i sličnih tijela, ili trgovačka društva u većinskom vlasništvu države, rekao je Čačić.

To je presedan koji smo već učinili 2000. godine, suočeni sa sličnom situacijom, napomenuo je Čačić podsjećajući na bivšu Vladu Ivice Račana koja se također bila suočila s velikim problemom nelikvidnosti. Naravno da će avansno plaćanje predstavljati određeni trošak za Vladu, državu i državne tvrtke, ali taj je trošak nemjerljivo manji u odnosu na pozitivne efekte, ocijenio je Čačić. Prema odlukama o određivanju mjere plaćanja predujmom u ugovorima koje kao naručitelji sklapaju proračunski korisnici te trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu, predujam iznosi 10 posto ugovorene cijene bez PDV-a.

Mjera plaćanja predujmom odnosi se na ugovore o građenju i ugovore o uslugama koji uključuju radove koji su samo sporedni uz glavni predmet ugovora, a kod proračunskih korisnika je definirano da se provodi kada je procijenjena vrijednost radova ili usluga jednaka ili veća od dva milijuna kuna. Vlada je danas također prihvatila prijedlog programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih branitelja za razdoblje od 2012. do 2013. godine. Kako je rekao ministar branitelja Fred Matić, programom je predviđeno sedam mjera za podizanje obrazovne razine i povećanje konkurentnosti branitelja i djece branitelja na tržištu rada, a u Ministarstvu misle da će tim mjerama uspjeti zaposliti oko 2000 branitelja. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox