Vlada podnijela zahtjev za ulazak Hrvatske u Europski gospodarski prostor

Vlada je odlučila podnijeti zahtjev za ulazak Hrvatske u Europski gospodarski prostor. To je zajedničko tržište u kojem sudjeluju i neke zemlje koje nisu članice - Norveška, Lihtenštajn i Island, i u tom prostoru postoji mogućnost korištenja sredstava, ali status Hrvatske tu moramo ispregovarati, rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Potvrdila je da Europska komisija pregovara s CEFTA-om o liberalizaciji odnosa između dviju zona slobodne trgovine te najavila da će o tome razgovarati s novim ministrom vanjskih poslova Srbije, na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, piše hrt.hr.

Kazala je i da Hrvatska sudjeluje u raspravama vezanim uz financijsku perspektivu EU-a od 2014. do 2020., u kojem će joj biti na raspolaganju sredstva utvrđena kod potpisivanja pristupnog ugovora. Glavna bitka u ovom trenutku ide, ne u pravcu količine, nego broja godina u kojima možemo koristiti ta sredstva jer je za svaku godinu određena količina koju možemo koristiti, ali taj iznos moramo potrošiti u toj godini, plus još dvije godine. Naš cilj je da probamo to produžiti s dvije na tri jer nam to daje veću šansu da iskoristimo ta sredstva, rekla je Pusić.

Na pitanje kakvo je stajalište Hrvatske o daljnjem političkom povezivanju i mogućoj federalizaciji EU-a, ministrica je ocijenila da se to neće dogoditi za njezina života. U ovom trenutku dominantni su stavovi koji puno više naglašavaju jačanje nacionalnih država nego integrativne mehanizme unutar EU-a, a razlozi zbog kojih je došlo do razgovora o jačem povezivanju su ekonomske prirode, kazala je Pusić. (sh)

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox