Vlada predlaže proračun 3,4 milijarde kuna manji nego prošle godine

Hrvatska je Vlada s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za ovu godinu s planiranim rashodima u iznosu od 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, što je 1,4 posto više nego 2011.

Ovaj je proračun realan, ima ambiciju razvoja i zaštite onih kojima je u krizi najteže, kazao je premijer Zoran Milanović.

Svjesni smo, istaknuo je, da trenutno moramo štedjeti kako bismo se kvalitetno razvijali i to je bit ovog proračuna.

Ovo su mjere za koje vjerujemo da će potaknuti rast i razvoj u Hrvatskoj, kazao je.

Uz predložene prihode od oko 109 milijardi kuna i rashode od 118,8 milijardi kuna, deficit proračuna planiran je na 9,9 milijardi kuna, ili 2,8 posto BDP-a.

Doda li se smanjenju rashoda od 3,4 milijarde kuna i planirani porast prihoda za posebne namjene i pomoći u iznosu od 598,7 milijuna kuna i za taj iznos planirani porast rashoda financiranih iz tog izvora - ukupno smanjenje rashoda iznosi 4 milijarde kuna.

Vlada je smjernicama planirala smanjenje rashoda za 4,6 milijarde kuna, pa je proračunom planirano smanjenje za 600 milijuna kuna manje od smjernica.

Preraspodjela 600 milijuna kuna

Tih 600 milijuna kuna, koji su u međuvremenu preraspoređeni, odnose se na razvojne stvari, istaknuo je premijer Zoran Milanović.

Riječ je, objašnjava, o regionalnim projektima EU (dodatnih 238 milijuna kuna), projektima za pomoć pri zapošljavanju (190 milijuna kuna) te je vezano uz poljoprivredu (manje smanjenje poticaja od 160 milijuna kuna).

Vlada je smanjila rashode za zaposlene za 1,5 milijardu kuna, a doda li se i 450 milijuna kuna za zaposlene u zdravstvu ukupno je smanjenje 1,95 milijardu kuna.

Materijalni se rashodi smanjuju za 317 milijuna kuna, a rashodi za subvencije za ukupno 1,2 milijardu kuna, pri čemu je smanjenje za poljoprivredu 817 milijuna kuna, a na stavci HŽ-a ukupno 543 milijuna kuna.

Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto. (Hina/jh)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox