Vlada prihvatila model monetizacije

Preliminarni razgovori s potencijalnim ponuđačima trebali bi biti završeni do kraja ove godine, nakon čega slijedi podnošenje neobvezujućih ponuda, pregovori, te obvezujuće ponude, što znači da se zaključivanje financijske transakcije očekuje za 12 mjeseci, izjavio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Vlada je prihvatila model monetizacije javnog duga HAC-a i ARZ-a kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta na rok od 30 do 50 godina, a tim je modelom predviđeno da jednokratna koncesijska naknada iznosi od 2,4 do 3,2 mlrd. eura, ovisno o trajanju koncesije.

Po njegovim riječima, odabrani konzultanti, Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, razmatrali su pet različitih modela, među kojima su bili i privatizacija autocesta ili tvrtki koje upravljanju njima, ali je ipak predložen model koncesije za upravljanje i održavanje autocesta, za koji je bio i najveći interes na tržištu.

Koncesionar bi u tom razdoblju preuzeo obvezu upravljanja i održavanja autocesta te naplate cestarine, čija bi visina bila regulirana ugovorom, a jedan od mogućih modela je da se dopusti njena indeksacija sa stopom inflacije umanjenom za jedan postotni bod.

Prijedlog zakona o željeznicama pak donosi odredbe u skladu s politikom EU da se što više prometa usmjerava na željeznice, a njime se, uz ostalo, uvodi i mogućnost zakupa dijela željezničke infrastrukture.

Izvor: Profitiraj.hr

Više na: http://www.profitiraj.hr/novosti/vlada-prihvatila-model-monetizacije-video/

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox