Vlada uvođenjem izvoznih carina protiv poskupljenja hrane

Koliko god Vlada ozbiljno razmišljaja o intervenciji koja bi spriječila izvoz domaćih žitarica i uljarica, a samim time i poskupljenje hrane, uvođenje izvoznih carina moglo bi biti problematično zbog CEFTA-e, odnosno susjedne BiH kojoj bi ta mjera poskupjela uvoz.

Kako bi se spriječio veći rast cijena žitarica i uljarica na domaćem tržištu, odnosno prelijevanje rasta cijena s europskih i svjetskih burzi  u Vladi se, odnosno u Ministarstvu poljoprivrede, razmišlja o uvođenju izvoznih carina prvenstveno na pšenicu i kukuruz, ali i na ostale žitarice i uljanu repicu.

Takva intervencija Hrvatskoj nije nepoznata i događala se već u 2008. godini kad kako bi se zaštitila stabilnost domaćeg tržišta. Kako je urod žitarica i uljarica u  prošloj, ali i u ovoj godini podbacio, a tek će se vidjeti koliku je štetu urodu kukuruza i repice napravila suša,  izvozna carina imala bi za cilj spriječiti prodaju tih proizvoda na inozemnom tržištu gdje su cijene veće nego u Hrvatskoj.

Odljev domaće proizvodnje na  inozemna tržišta ne bi možda uzrokovao trenutni rast cijena na domaćem tržištu ali sasvim sigurno dogodilo bi se to u pred kraj godine, a procjena je da bi u proljeće Hrvatsku pogodio značajniji rast cijena stočne hrane, koji bi za sobom povukao i rast cijena stoke, a samim time i mesa, piše novilist.hr.

Koliko god su blizu takve odluke u Vladi su po tom pitanju i oprezni zbog međunarodnih obveza što ih je Hrvatska preuzela, ali i mogućnosti da neke druge zemlje na to odgovore otežanim izvozom drugih hrvatskih roba na njihov tržište. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox