Vladini pompozno najavljeni projekti proglašeni rasprodajom hrvatskog suvereniteta

Najava Vlade RH kako do kraja ožujka starta desetak investicijskih projekata vrijednih stotine milijuna eura, izazvala je uglavnom negativne reakcije. Na cijelu priču su reagirali i Hrvatski laburisti i SSSH, rekavši da se protive rasprodaji jedinih preostalih hrvatskih resursa - šuma, vode i struje.

 

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar upozorava da se radi o rasprodaji hrvatskog suvereniteta, naglasivši da država kojoj su rasprodane banke, nafta, mediji i telekomunikacije, uz rasprodaju i preostalih resursa, ostaje država jedino imenom. Čime ćemo u budućnosti upravljati? Ničime. Ostali smo devedesetih i prvog desetljeća dvijetisućitih bez banaka, bez medija, bez Ine, bez telekomunikacijskih i mnogih drugih profitabilnih tvrtki. Sada pak Škegro najavljuje da će Vlada Jadranke Kosor, prije nego što napusti brod koji tone, rasprodati ono što se rasprodati ne smije: šume, elektroprivredu, ceste pa i vodu - navode.

 

Dragutin Lesar savjetnika premijerke Kosor za gospodarstvo Borislava Škegra, naziva sivom eminencijom svih proturadničkih poteza Vlade te vjernim zastupnikom tajkuna.

 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) tvrdi da ulazak u investicijske projekte nije potkrijepljen nikakvim argumentima. Odakle osiromašenoj i pokradenoj hrvatskoj državi šest milijardi kuna, kad 2009. godine nije imala 200 milijuna kuna za projekt skraćivanja radnoga vremena, kako bi se spasila radna mjesta!? Hrvatska se guši u sve većoj nezaposlenosti, nelikvidnosti i porastu sive ekonomije. Premijerka kaže kako u Hrvatskoj ima oko 22.000 tvrtki bez ijednog zaposlenog koje generiraju nelikvidnost, a istina je da u Hrvatskoj posluje više od  55 tisuća poduzeća bez ijednog zaposlenog koja su  generatori nelikvidnosti! - tvrde.

 

Test demokracije

 

Lesar upozorava građane RH, političare, nevladine organizacije i sve kojima je na srcu dobrobit Hrvatske, da "im prijeti ne samo sakaćenje suvereniteta već totalna rasprodaja svega te potpuni gubitak privrednog a onda i – dakako – političkog suvereniteta". Sindikati, pak, sve nazivaju predizbornom pričom jer su pokretanje investicija u graditeljstvu, prometu i energetici predložili još u ožujku 2009. godine, u svojem prijedlogu antirecesijskih mjera, no tada nije prošao niti prijedlog za osnivanje interventnog fonda za pomoć poslodavcima, ni kriznog fonda za ugrožene radnike u gospodarstvu.
Podržat će, kažu, realizaciju svakog projekta, ali samo ako ga izvodi hrvatska tvrtka sa hrvatskim radnicima.

Podsjetimo, protiv rasprodaje spomenutih tvrtki je i SDP čiji je čelnik Zoran Milanović istaknuo da za projekte nema novca te da nije navedeno otkud bi se on trebao namaknuti. Ovaj popis investicija je lista svega onoga što hrvatska Vlada uporno nije radila zadnjih osam godina, a mogla je. Taj popis investicija ustvari svjedoči o svim propustima Vlade - dodao je.

Premijerka Jadranka Kosor jučer je izjavila kako se HEP neće prodavati te da se ništa drugo neće rasprodavati, no to ćemo dakako tek vidjeti. Vidjet ćemo sluša li Vlada glas naroda te služi li mu ili ne. Ostaje vidjeti živimo li zaista u demokratskoj državi, jer ako protiv ovoga redom ustaju hrvatske stranke i sindikati, slobodno možemo reći da bi ih i sav ostali narod podržao. (MJ)

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox