Vlasnici Mercatora spremni na novi pokušaj prodaje

Vlasnici Mercatora pripremaju međusobni konzorcijski ugovor kako bi krenuli u ponovni pokušaj prodaje dionica tog trgovačkog lanca i najveće slovenske kompanije, prenose slovenski mediji.

Pozivajući se na neslužbene informacije, Slovenska tiskovna agencija (STA) navodi da su nacrt ugovora, prema kojem bi raspisali novi međunarodni natječaj za prikupljanje neobvezujućih ponuda, spremni potpisati isti akteri kao i prošle jeseni. Pivovarna Laško, koja ima 23,34 posto Mercatorovih dionica, već se složila s nacrtom konzorcijskog ugovora kojim bi se ponudila prodaja 60 posto Mercatorovih dionica. Ugovoru bi pristupili i Nova Ljubljanska banka, Banka Celje, Abanka Vipa, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe-Adria banka, Nova Kreditna banka Maribor te fondovi NFD 1 in NFD Holding.

Riječ je o istim akterima koji su svoje dionice prodavali prošle jeseni, kad je najvišu neobvezujuću ponudu od 221 eura po dionici nudio hrvatski Agrokor, odustavši nakon više mjeseci od predaje ponude jer se pokazalo da bi se pregovori odužili i da realizacija posla nije izvjesna. Slovenski mediji navode da je sadašnja slovenska vlada naklonjenija stranim investicijama od prijašnje, no da još nije prihvatila strategiju upravljanja državnom imovinom.

Novi direktor Mercatora Toni Balažič i novi predsjednik nadzornog odbora Matej Lahovnik načelno su naklonjeniji prodaji većinskog dijela kompanije nego prijašnja uprava koja se suprotstavljala pregovorima s Agrokorom tvrdeći da je riječ o želji hrvatskog koncerna da preuzme slovenskog regionalnog konkurenta. Slovenski mediji podsjećaju da je prošle jeseni Agrokor u neobvezujućoj ponudi nudio 221 euro za dionicu Mercatora u situaciji kad je ona na Ljubljanskoj burzi kotirala oko 160 eura, dok je u međuvremenu sada pala na oko 120 eura. (Hina/HT)

 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox