Voda kao strateški resurs i potencijal Hrvatske u 21. stoljeću

Bez vode nema života. Najprirodnija je i najbolji napitak za utaživanje žeđi. Voda nema energetsku vrijednost. Oslobađa organizam od štetnih tvari. Regulira tjelesnu temperaturu, olakšava probavu a kožu održava zdravom. S druge strane osobe koje ne piju dovoljno vode imaju rizik od različitih poremećaja.

Voda za piće je jedina namirnica koju koristi cjelokupno stanovništvo, i to bez obzira na zemljopisni položaj, socio-ekonomski status, vjeru i rasu - voda treba svima.

Voda je čuvarica života, najprirodniji i najzdraviji napitak, bez nje ne možemo preživjeti ni tri dana.

Opća skupština UN-a proglasila je 22. ožujka Svjetskim danom voda, a vodi posvetili Međunarodno desetljeće „Voda za život“ od 2005. do 2015. godine. Poseban je naglasak na nestašici vode u svijetu i opskrbi vodom.

Jedan od strateških resursa i potencijala Republike Hrvatske za brandiranje u 21. stoljeću je prirodna pitka voda.

Prema izvješću o vodnim zalihama koje je izradio UNESCO RH doista pripada grupi zemalja koje imaju natprosječne zalihe pitke vode te je svrstana među 30 vodom najbogatijih zemalja u svijetu odnosno na visokom trećem mjestu u Europi.

Samo je 0,007% pitke vode na svijetu dostupno ljudskoj uporabi pa je doslovno svaka kap važna! Hoćete li se danas sjetiti više do 2 milijarde ljudi na ovom planetu koji je nemaju dovoljno? (PS/JK)

 

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox