Vodeće hrvatske kompanije osnovale Klub izvoznika

Izvoz je posljednja šansa Hrvatske da ostvari zdravi gospodarski razvoj. Glavna je to poruka s prvog susreta novopokrenutog Kluba izvoznika koji okuplja neke od vodećih hrvatskih izvoznih kompanija održanog u TŽV Gredelju.

Prvi susret članova novopokrenutog  Kluba izvoznika, održan je  u TŽV Gredelju te obilježen  predstavljanjem novog alata za mjerenje i ocjenjivanje izvozne klime - IZVOZ: kontrolna točka. Prvi članovi kluba su: Badel 1862, Đuro Đaković holding, Elektrokontakt, Eurocable Group, Hrvatska poštanska banka, Jadran Galenski laboratorij, Kotka, Kraš, Pliva, Podravka, TŽV Gredelj, a inicijator je poslovni tjednik Lider.

Članovi Kluba su važne hrvatske izvozne tvrtke koji nositeljima vlasti i javnosti žele stalno skretati pozornost na potrebu poboljšanja izvoznih uvjetaIzvoz je jedini preostali generator kvalitetnog rasta hrvatskog gospodarstva. Samo jaki izvoz  podignut će Hrvatsku s dna ljestvice prognoze rasta za tranzicijske zemlje kao što je to slučaj s nedavnim izvještajem MMF-a i Svjetske banke. istaknuo je razloge pokretanja kluba Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i voditelj Kluba izvoznika.

Kvalitetna podrška ciljevima ovog Kluba bit će  i novi alat za mjerenje i ocjenjivanje izvozne klime - IZVOZ: kontrolna točka. Alat, kojeg je za ove potrebe razvila konzultantska agencija AT Kearney služit će tako kao svojevrsna kontrola opće situacije u ekonomiji i društvu, te biti usmjerena dodatnom jačanju izvoza. Na susretu je predstavljen bazni indeks, na osnovu kojeg će kasnije mjeriti promjena izvozne klime. 

Podaci pokazuju da su u Hrvatskoj samo 7,5 posto  tvrtki izvozno orijentirane, tj. ostvaruju više od 10% svojih prihoda kroz izvoz. Ujedno su te tvrtke zajedno ostvarile 31 posto  ukupnih prihoda svih hrvatskih tvrtki i 46 posto njihove ukupne neto dobiti. Želi li Hrvatska postati izvozna ekonomija potrebno je promijeniti svijest usmjeravanjem pažnje na važnost izvoza te poticati povoljnu izvoznu klimu.  (PS/HT)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox