Volkswagen kupuje Porsche za 4,46 milijardi eura

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da je postigao sporazum temeljem kojeg će do početka idućeg mjeseca kupiti preostalih 50,1 posto udjela u Porscheu.

VW će za udio platiti 4,46 milijardi eura plus jednu vlastitu redovnu dionicu, objavio je BBC. Dvije kompanije dogovorile su 2009. spajanje ali su njihovi planovi naišli na brojne pravne prepreke. Najnovija će transakcija vjerojatno smanjiti troškove i povećati zaradu Volkswagena koji se želi uspeti na tron i postati najveći proizvođač automobila u svijetu. Ubrzana integracija omogućit će nam da ubrzamo provedbu zajedničke strategije za Porscheovo automobilsko poslovanje i da brže realiziramo ključne zajedničke projekte, kazao je financijski direktor Volkswagena Hans Dieter Poetsch.

Obje su kompanije pokušavale ubrzati spajanje ali je značajna prepreka bio vjerojatni veliki porez koji bi morale platiti.

U slučaju da VW kupi preostali udio prije 2014., dvije kompanije možda bi morale platiti više od milijardu eura poreza. Bude li pak transakcija strukturirana tako da VW ustupi jednu svoju dionicu Porscheu, ta će obveza možda biti izbjegnuta jer će transakcija biti okvalificirana kao restrukturiranje kompanije a ne kao preuzimanje. Volkswagen je 2009. kupio 49,9 posto udjela u Porscheu. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox