Vrdoljak: Ne rasprodajemo nacionalno bogatstvo

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odbacio je optužbe da Vladin prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima omogućuje rasprodaju nacionalnog bogatstva, poput šuma i voda, te istaknuo da se tim zakonom samo želi ubrzati postojeća procedura. 

Te optužbe su "potpuno deplasirane" jer novi zakon, koji bi trebao privući investitore, ne uzima javno dobro niti predviđa bilo kakve postupke koji već nisu definirani u postojećim zakonima. Njime se samo ubrzava postupak pa će procedura koja bi inače trajala dvije godine trajati puno kraće, izjavio je Vrdoljak novinarima odgovarajući na primjedbe Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, HDZ-a i nekih nevladinih udruga na čl. 18. toga zakonskog prijedloga. To znači da i danas država može pomaknuti granicu javnog dobra, samo to traje godinama. I danas država može izgraditi autocestu i izvlastiti sve vlasnike, bilo lokalne, regionalne ili privatne, samo što to više neće trajati dvije godine nego kraće, ustvrdio je Vrdoljak.

Pozvao je sve zainteresirane na široku javnu raspravu, uključujući i nevladine organizacije. Otvorena su im vrata Ministarstva gospodarstva, neka kažu što ih smeta, kaže Vrdoljak napominjući da "nema razloga za žučne rasprave" u situaciji kada je na burzi rada prijavljeno gotovo 370.000 ljudi. Molim da se svi uključe u raspravu, ali i da obrate pozornost na sada već 370.000 ljudi koji nemaju posao i na desetke tisuća onih koji su na granici gubitka posla, a nakon što se usvoji zakon onda ćemo otvarati raspravu o svakom pojedinom projektu, rekao je Vrdoljak.

Ministar se također usprotivio zahtjevu za produženjem roka za javnu raspravu, ustvrdivši kako tisuće onih koji čekaju na investicije nemaju vremena čekati još šest mjeseci. On očekuje da će zakon biti usvojen idućeg mjeseca. Vrdoljak je također pojasnio da granica za ulaganja od 150 milijuna kuna nije jedini uvjet za odobravanje investicije, već postoje i drugi kriteriji, poput inovativnosti. Strateški gledano, velike stvari se pokreću malim koracima, a država će kod strateških investicija prvo valorizirati dobit za društvo, vlasnike i ljude koji će tamo raditi, te mogućnost rasta BDP-a.

Dodao je kako bi u slučaju da je zakon o strateškim investicijama već na snazi slučaj Dina Petrokemija bio puno lakše riješiti. Sada smo blokirani u plaćanju zemljišta u Omišlju, jer je Hypo banka pokrenula ovršni postupak, a da je zakon na snazi mi bi platili to zemljište i stavili novac na poseban račun, te nakon što se riješe imovinsko-pravni odnosi isplatili radnicima zaostale plaće, kaže Vrdoljak. Što se tiče privatizacije brodogradilišta 3. maj, Vrdoljak je rekao kako je izmijenjeni program restrukturiranja predan Europskoj komisiji, a rješavanje 3. maja "ide smjerom koji smo i predvidjeli", samo što su rokovi malo pomaknuti. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox