Vrhovni sud ukinuo presudu suprugu Gordane Sobol

Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku osuđujuću presudu bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Bojanu Sobolu pa će se suprugu SDP-ove saborske zastupnice i nove predsjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordane Sobol ponovno suditi za zlouporabe položaja i ovlasti kojima je MUP navodno oštećen za više od pola milijuna kuna.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkoga Županijskog suda Bojan Sobol je u prosincu 2009. bio osuđen na godinu i 11 mjeseci zatvora. Osim njega osuđen je i riječki liječnik Davor Mihelčić na dvije godine zatvora, a uvjetne kazne od šest mjeseci dobila su dvojica bivših načelnika uprava u MUP-u Rino Aralica i Miroslav Crnić.

Vrhovni sud ukinuo je presudu suca Vladimira Pavlekovića zbog pogrješno i nepotpuno utvrđena činjenična stanja, prihvativši žalbe četvorice optuženika i odredivši novo suđenje pred potpuno promijenjenim sudskim vijećem.

Novo suđenje

Vrhovni je sud ocijenio da se za sada ne mogu prihvatiti zaključci prvostupanjskog suda da su optuženici svjesno i namjerno zlouporabili svoje položaje i ovlaštenja kako bi pribavili imovinsku korist Mihelčićevoj privatnoj ordinaciji te da ih je on namjerno na to potaknuo. U ponovljenu se postupku, među ostalim, mora nedvojbeno utvrditi je li Sobol bio ovlašten za potpisivanje ugovora s Mihelčićem ili nije.

Sobol je od 2000. do 2004. bio pomoćnik tadašnjega ministra Šime Lučina za materijalno-financijske poslove. Optužen je da je na poticaj riječkog liječnika zloporabio položaj i ovlasti te mu omogućio nezakonit ugovor s MUP-om o specijalističkim pregledima policajaca, iako njegova ordinacija opće medicine u Delnicama nije imala dozvolu za medicinu rada. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox